A legszaftosabb csirke
Ez a menü elnyerhetné az egyszerű, de nagyszerű titulust. A háztartásokban leggyakrabban előforduló csirkehúst messze nem csak diétás, száraz ételként kell elképzelni, rengeteg változatos fogás hozható ki belőle apró praktikákkal. A következő receptet anyukámtól tanultam, és a kezdeti hitetlenségem ellenére valóban szaftosabb, omlósabb lett a végeredmény, mint amikor csak simán bepácoltam és megsütöttem a csirkehúst.
Készítsünk 6%-os só oldatot, vagyis 1 liter vízben oldjunk fel 6 dkg sót. Ebbe rakjuk bele a megmosott csontos, egész csirkemellet a bőrös felével felfelé. Sütés előtt legalább egy órát kell pácolni az oldatban, de maradhat benne tovább is. Nem kell félni, egyáltalán nem lesz vadul sós íze a húsnak, miután megsült. Ha letelt az idő, csöpögtessük le a húst, majd egy forró serpenyőben bőrével lefelé kicsit pirítsuk meg. Ha már van valami színe, fordítsuk meg, és tegyük át egy kiolajozott tepsibe. Dobjunk rá egy kanál vajat, 2-3 gerezd fokhagymát, majd szórjuk meg friss, vagy szárított kakukkfűvel. Hogy legyen valami kis szaftja, öntsük fel 1-2 dl tejjel. A sütés első felénél csak pároljuk a húst, úgyhogy fedjük le alufóliával, majd mehet sülni 10-15 percre. Ha letelt az idő, levehetjük a fóliát, és süthetjük még 10 percet.
Én mindenképpen valamilyen zöldségköretet tudtam elképzelni mellé, aminek az összetétele általában a hűtő aktuális tartalma szerint változik. Most cukkini, répa, és lilahagyma került a serpenyőben. Minden vágjunk apróra, hevítsünk egy kevés olívaolajat, majd először pirítsuk le egy kicsit a hagymát. Utána jöhet rá a répa, cukkini, amit addig főzünk, amíg meg nem puhul. Só, bors, kis toszkán fűszerkeverék, és már kész is a szuper könnyű vacsora. Egy pohár fehérborral vendégeket is hívhatunk rá, nyugodtan.
Só oldatban pácolt csirke:
egy egész, csontos csirkemell (kb. 50-60 dkg)
víz
só
kakukkfű
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 dl tej
kevés vaj
2 cukkini
4 szál répa
2 fej lilahagyma
só, bors
olívaolaj
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez