A legjobb hideg levesek kánikula idejére
A forró nyári napokon igazi frissítőként hatnak a hideg levesek. Az alábbiakban bemutatjuk három klasszikus gyorsan elkészíthető, izgalmas változatát.
1. Citrombazsalikommal megbolondított avokádó leves
Ezt a hideg avokádó levest a citrombazsalikom teszi igazán különlegessé. Egyszerre krémes és könnyű, egy salátával kiegészítve tökéletes nyári ebéd.
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 2 érett avokádó, darabolva (a héját és a magját távolítsuk el)
- 1 bögre kókusztej
- 1 bögre zöldség alaplé (nem túl sós, fűszeres)
- 1 citrom héja
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 evőkanál citrombazsalikom, finomra vágva (a hagyományos bazsalikom is megfelelő, viszont ha azt használjuk, adjunk hozzá kicsit több citromlevet)
- 2 teáskanál apróra vágott mogyoróhagyma
- Másfél teáskanál só
Elkészítés:
- Tedd az összes hozzávalót egy turmixgépbe és turmixold teljesen simára.
- Tedd hűtőbe minimum 2 órára, hogy az ízek összeérjenek.
- Miután már lehűtötted, kóstold meg és amennyiben szükséges, adj hozzá sót vagy citromlevet, ízlés szerint. Elkészítés után egyből még ne ízesítsd.
- Tálald hidegen és díszítsd egy apró bazsalikom levéllel.
2. Görögdinnyés gazpacho
A spanyol klasszikus, a hidegen tálalt paradicsom alapú zöldségleves izgalmas változata görögdinnyével készül. Ez a könnyű, frissítő leves egyszerre édes és fűszeres, tökéletes nyári finomság!
Hozzávalók (6 adaghoz):
- 680 g paradicsom, meghámozva, csumázva
- 2.5 kg kimagozott görögdinnye kockára vágva, illetve pár darab kis kocka a tálaláshoz
- 15 dkg kígyóuborka, meghámozva, darabolva
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vörösborecet
- 1 evőkanál citromlé
- Fél teáskanál chilipehely
- Fél teáskanál tengeri só
- Negyed teáskanál bors
- Negyed csésze enyhén pörkölt, apróra vágott pisztácia a díszítéshez
- Friss bazsalikom apróra vágva, a díszítéshez
Elkészítés:
- A paradicsomot, a görögdinnyét, az uborkát, a fokhagymát, a borecetet, a citromlevet, a chilipelyhet, a sót és a borsot turmixoljuk össze. Lefedve tároljuk hűtőszekrényben minimum egy órán át.
- Tálaláskor dobjunk néhány kis kocka görögdinnyét a tányérba, mérjük rá a lehűtött levest, majd szórjuk meg a finomra vágott pisztáciával és bazsalikommal.
3. Hideg proteines meggyleves
Akik komolyan veszik az edzést, tudják, hogy a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele elengedhetetlen a látványos eredményhez. Nyáron különösen nehéz annyi proteint fogyasztani, amennyi szükséges, így a fehérjével dúsított hideg leves sokszor jól tud jönni, hiszen könnyen csúszik, mégis ellátja a szervezetedet a fontos tápanyagokkal.
Hozzávalók:
- 500 g magozott meggy
- 300 g natúr joghurt
- 60 g vaníliás vagy gyümölcsös protein por
- 1 citrom leve
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 4-5 db szegfűszeg
- Édesítő ízlés szerint
- Víz
Elkészítés:
- A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd a citrom levével, a szegfűszeggel és a fahéjjal együtt feltesszük főni. Annyi vizet engedünk rá, amennyi ellepi. Miután összeforraltuk, levesszük a tűzről.
- A joghurtban keverjük el a protein port, tegyünk hozzá pár kanállal a már elkészített gyümölcslevesből, majd alaposan keverjük el a már kissé kihűlt levesbe.
- A felhasznált protein portól függ, hogy mennyire lesz sűrű a leves. A kevert proteinek sűrűbb állagot eredményeznek, míg a tejsavó fehérjével kicsit hígabb levest kapunk. Amennyiben túl sűrű lett, némi vízzel vagy tejjel hígíthatod. Ha túl híg lett, plusz fehérje porral sűrítheted.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez