A legjobb ételek a szíved egészségéért
A szív-és érrendszeri megbetegedések világszerte a vezető halálokok között szerepelnek. Szerencsére azzal, ha odafigyelünk életmódunkra – rendszeresen mozgunk és tudatosan étkezünk – nagymértékben csökkenthetjük az ilyen típusú betegségek esélyét. Lássuk, hogy milyen ételek segítik megóvni szívünk egészségét.
1. Lazac
A lazac és hasonló magas zsírtartalmú halak, mint a szardínia, a hering, a tonhal és a makréla igazi szívbarát ételek. Rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amely csökkenti a vérnyomást, az érfalakon belüli lerakódásokat, segíti a szívműködést. Amennyiben hetente kétszer eszünk halat, már tettünk azért, hogy csökkentsük a szívbetegségek kockázatát. Omega-3 zsírsavat táplálékkiegészítőként is tudunk fogyasztani.
2. Áfonya
Az áfonya minden más gyümölcsnél és zöldségnél nagyobb mértékben tartalmaz antioxidánsokat, így rengeteg betegség – többek között a különböző szív – és érrendszeri megbetegedések - ellen nyújt védelmet. Fontos kiemelni a szív egészsége szempontjából az áfonyában nagy mennyiségben található úgynevezett antociánokat (ez adja egyébként az áfonya színét). Ezek a rendkívül erős antioxidánsok kulcsszerepet töltenek be a szabad gyökök semlegesítésében, tágítják az ereket, csökkentik a vérnyomást és gátolják a vérrögképződést.
3. Étcsokoládé
A legalább 60-70%-os kakaótartalommal rendelkező étcsokoládé polifenolokban és egyéb antioxidánsokban gazdag, így mérsékeli a gyulladásokat, gátolja a vérrögképződést, védi az artériákat, és gyengíti a szív- és érrendszeri betegségek egyéb kockázati tényezőit. Ráadásul olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek fokozzák az endorfin nevű hormon termelődését, amely a fájdalomérzet enyhítéséért és a jó közérzetért felelős.
4. Citrusfélék
A narancsban és grapefruitban található flavonoidok és c-vitamin jelentős mértékben csökkentik a stroke kockázatát. A grapefruittal azonban bánjunk óvatosan, ha gyógyszert szedünk, mert gátolja egy lényeges enzim működését, amely számos gyógyszer hatásánál játszik fontos szerepet.
5. Vörösbor
A rendszeres, de mérsékelt vörösborfogyasztás csökkenti a koszorúér-betegség kockázatát. Ezt főleg a rezveratrol nevű antioxidánsnak köszönheti, amely leginkább a pinot noir szőlőben fordul elő. Kisebb mennyiségben a földimogyoróban is találhatunk rezveratrolt.
6. Brokkoli és spenót
A zöldségek egészségre gyakorolt pozitív hatása mindenki számára ismert, a zöld színű zöldségek viszont különösen értékesek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából. Ezt a karotinoidoknak köszönhetik, amelyek erős antioxidánsok: erősítik az immunrendszert, segítenek elkerülni az érelmeszesedést és a szívinfarktust. Rengeteg rostot, ásványi anyagot és vitamint is a szervezetünkbe juttatunk, ha gyakran fogyasztjuk őket.
7. Avokádó
Az avokádó jelentős egyszeresen telítetlen zsírsav tartalmánál fogva fő ellensége a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, hiszen emeli a HDL (vagyis „jó”) és csökkenti az LDL (vagyis „rossz”) koleszterin szintjét. Ráadásul nagyszerű antioxidáns- és káliumforrás is. Utóbbi csökkenti a vérnyomást, ezáltal a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
8. Extra szűz olívaolaj
A mediterrán étrend nélkülözhetetlen összetevője gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban és polifenolokban, amelyek csökkentik a gyulladásokat a szervezetben és gátolják a vérrögök képződését.
9. Olajos magvak
A mandula szintén gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, valamint rostokban és E-vitaminban, amely csökkenti a „rossz” koleszterinszintet. A mogyorófélék pedig – különösen a dió – rengeteg omega-3 zsírsavat és B6-vitamint tartalmaznak.
10. Zöld tea
A zöld teában nagy mennyiségben lelhető fel a katechin nevű antioxidáns, így hatékony védelmet nyújt az érelmeszesedéssel szemben, ráadásul zsírégető, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is bír.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez