A legfinomabb zabpalacsinta receptek
Mindenki hallott már a zab fantasztikus hatásairól: csökkenti a koleszterinszintet, a rák kockázatát, véd a szív- és érrendszeri betegségektől. Magas a rosttartalma és sokáig teltségérzetet biztosít. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, valamint gazdag szénhidrát- és fehérjeforrás is. Jótékony hatással van az idegrendszerre, rendszeres fogyasztása jót tesz a hajnak és a bőrnek is. Ráadásul elkészítése gyors és egyszerű. Ha a hagyományos zabkása helyett valami különlegesebbet ennél, érdemes kipróbálni a zabpalacsintát.
1. Klasszikus zabpalacsinta
Hozzávalók (10 darabhoz):
- 150 gramm zabpehelyliszt (darált zabpehely is megfelelő)
(Amennyiben fehérjedúsabb palacsintát szeretnél készíteni, 30 gramm fehérjeporral válts ki ugyanennyi zabpehelylisztet)
- 2 db közepes tojás
- 2-3 dl (ízlésednek megfelelő) tej
- 1 dl szénsavas víz
- Kókuszolaj
- Ízlés szerint édesítő
Elkészítés:
- Amennyiben fehérjeport is használsz, először keverd össze a zabpehelyliszttel, majd mehet hozzá a tojás a tej, a víz, illetve az édesítő.
- Miután összekeverted a hozzávalókat és elkészült a palacsintatészta, hagyd állni 10 percig, majd keverd át. Amennyiben nagyon besűrűsödne a tészta, 1-2 evőkanál vízzel vagy tejjel tudod hígítani.
- Hevíts egy kevés kókuszolajat a serpenyőben és miután ismét felkeverted a tésztát, tegyél egy adaggal a palacsintasütőbe. Oszlasd el egyenletesen a tésztát és takaréklángon süsd. (ügyelj rá, hogy mindegyik palacsinta sütése előtt keverd fel a tésztát)
- Amint a széle kezd barnulni, szedd fel óvatosan a peremén a tésztát, majd fordítsd meg és süsd meg a másik oldalát is.
- Végül ízlés szerint töltsd meg!
2. Almás-fahéjas zabpalacsinta
Hozzávalók (10 darabhoz):
- 200 gramm zabliszt/zabpehelyliszt/darált zabpehely
- 2 db közepes tojás
- 2 dl kókusztej
- 2 db alma
- 2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- Kókuszolaj
- Ízlés szerint édesítő
Elkészítés:
- Hámozd meg, majd reszeld le az almákat, és szórd meg fahéjjal.
- Keverd össze a zablisztet, a sütőport és a csipet sót.
- Egy másik tálban keverd el a tojást, a tejet, a vanília aromát és az édesítőt. Add hozzá a zablisztes keveréket.
- Nyomkodd ki a reszelt almát, és keverd a tésztához.
- Egy serpenyőben olvassz meg egy kis kókuszolajat, és oszlass el egy adag tésztát benne.
- Óvatosan süsd meg mindkét oldalát. Töltelék nélkül is isteni finom!
3. Banános zabpalacsinta
Hozzávalók (8 darabhoz):
- 130 gramm zabpehely
- 2 nagy érett banán
- 1 tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- Fél teáskanál fahéj
- 1 teáskanál juharszirup
- 250 ml édesítetlen mandulatej (vagy ízlés szerint más tej)
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 csipet só
- Kókuszolaj
- Ízlés szerint: étcsoki darabok, bogyós gyümölcsök, olajos magvak
Elkészítés:
- Az utolsó két összetevő kivételével minden hozzávalót tegyél a turmixgépbe, és addig turmixold, amíg sima állagot nem kapsz.
- Amennyiben szeretnéd megbolondítani még csokidarabokkal vagy gyümölcsökkel, magvakkal, akkor most add hozzá azokat. Ha túl sűrűvé válna így a tészta, tegyél hozzá egy evőkanál tejet.
- Közepes lángon melegítsd fel a kókuszolajat egy serpenyőben.
- Egy palacsintához tegyél egy kis merőkanál tésztát a serpenyőbe, egyenletesen oszlasd el és süsd 2-3 percig. Fordítsd meg és körülbelül egy percig süsd a másik oldalát.
- Tálald juharsziruppal, banánnal, magvakkal vagy bármilyen más, ízlésednek megfelelő feltéttel.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez