A legfinomabb almás pite receptje
Az őszi szezon egyet jelent azzal, hogy végtelen mennyiségben készíthetjük az almás ételeket, amelyeket remélhetőleg mindenki imádni fog. Most a tökéletes almás pite titkát szeretnénk elárulni, ami tökéletes desszert lehet a hétvégére.
Hozzávalók:
Tészta:
45 dkg finomliszt
20 dkg cukor
20 dkg vaj
1 teáskanál só
2 db tojássárgája
3 ek tejföl
Töltelék:
1 kg alma (tisztítva)
10 dkg cukor
1,5 teáskanál őrölt fahéj
1 tasak vaníliás pudingpor (főzhető)
6 dkg dió (durvára vágva)
3 citromból nyert citromlé
Elkészítés:
A lisztet morzsoljuk el a hideg, felkockázott vajjal, majd adjuk hozzá a cukrot, sót és a vajat, ezt követően a tojással és a tejföllel állítsuk össze a tésztát.
Formázzunk belőle egy kisebb és egy nagyobb cipót, majd pihentessük hűtőszekrényben addig, amíg elkészítjük a tölteléket.
Az almát reszeljük le, majd az egyik citrom levével locsoljuk meg. A cukrot pirítsuk aranybarnára, majd a kinyomkodott almát öntsük hozzá. Ehhez adjuk hozzá a két másik citrom levét, a fahéjat és vaníliás cukrot. Adjunk hozzá 1 dl vizet, és adjuk hozzá a pudingport. Miután összeforgattuk, vegyük le a tűzhelyről.
A nagyobb tésztát gyúrjuk koronggá, terítsük egy 30 cm-es piteformába (porcelánnal egyszerűbb dolgozni). Igazítsuk az oldalához a tésztát, hogy a formát felvegye, majd szurkáljuk meg villával a tésztát. A tölteléket - miután már kihűlt - öntsük rá. .
Tetejére rácsozzuk a kisebb tésztából készült 2 cm széles tésztacsíkokat, majd kenjük le a felvert tojással és 180°-ra előmelegített seütőben süssük 45-50 percig.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez