A keleti gasztronómia jellegzetességei
Szeretnék bemutatni nektek pár sajátos ételt a távol-keleti gasztronómiából. Az ottani étkezés teljesen eltér a miénktől, ezért is érdekes számomra ez a téma.
Az indiai konyha jellemzője, hogy az itt uralkodó hindu és mohamedán vallás előírásai szerint egyáltalán nem használnak sertéshúst és sertészsírt, valamint alkoholt sem fogyasztanak. Egyes vidékeken annyira szigorúan veszik a vallási előírások betartását, hogy még melegvérű állatokat sem fogyasztanak. Ezért a lakosság nagy része vegetáriánus. Ételeikhez főkén a bárány, az ürü, a kecske, különböző szárnyasok, halak és vadak húsát használják fel. Ezeket fűszerekkel készítik el mártásos raguként. Előszeretettel fogyasztanak zöldségeket is, de kedvenc ételük a rizs.
A kínai konyha nagyon népszerű és ismert világszerte. Nagyon változatos, erre utal a mondás is, mely szerint a régi időkben, ha a kínai császár szakácsa egy évben ugyanazt az ételt kétszer megfőzte, akkor levágták a kezét. A császári udvar étkezése fényűző volt, ugyanakkor a szegény nép főként rizst evett. Fapálcikákkal és porcelánkanállal étkeztek, ezért ételeiket apróra összevágva fogyasztották. Kis tálkákból és csészékből táplálkoztak. Egy étkezés 8-10 fogásból állt, például rizs fűszerezve, mártással vagy rizs rákkal esetleg hallal fogyasztva. Minden étkezéshez fogyasztottak szójamártást, amely sós vagy savanykás ízű volt. Étkezéshez langyos rizs bort, édeskés borokat, világos sört és keserű zöld teát. Érdekesség,hogy náluk megszokott, hogy megeszik a kígyók és fiatal krokodilok húsát, valamint a cápauszonyt.
A japánok étkezési szokásai nagy hasonlóságot mutatnak a kínaiak szokásaival. Sok nyersanyagot kapnak a tengertől. A hal és a rák nép ételnek számít, de szívesen esznek algát is. Sok rizsből készült ételt fogyasztanak. Szeretik a gyümölcsöket is, fontos mezőgazdasági termékük a szójabab. Előszeretettel használnak fel szójaolajat, szójamártást és szójacsírát. Leveseiket lakkozott fatányérban, fedővel szolgálják fel. Étkezéseiket nem levessel, hanem hideg vagy meleg előétellel kezdik.-Borjú,-marha,-sertés,-és juhhúst használnak, amiket apróra felszeletelnek, és angolosan készítik el.
A húsok mellé szójamártást használnak, illetve köretként rizst, zöldségeket és olasz tésztát esznek. Ételeiket vajjal, fattyúval, olajjal készítik. Befejező fogásként gyümölcsöket, gyümölcskészítményeket és sajtot fogyasztanak. Különleges befejező fogásuk a narancscsésze. Ez azt takarja, hogy narancshéjban narancslevet fogyasztanak, vagy szilvadzsemet, krémsajtot, esetleg a különleges likőrükkel készített Ginza parfé. Híres ételük a tempura. A metéltre vágott, fűszerezett zöldségeket, az ugyancsak metéltre vágott hal-, szárnyas-, egyéb húst speciális tésztába mártják és bõ forró zsiradékban ropogósra sütik. Kedvelik a különböző olajos öntetekkel ízesített zöldsalátákat. Nemzeti italuk a szaké, amely egy rizspálinka. Szívesen fogyasztanak sört, pezsgőt.
Czene Alexandra
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez