A himalája só előnyei
Ha sóról beszélünk, akkor a himalája só a legjobb, és legegészségesebb választás. Előnye még, hogy lúgosító hatással bír. Az eredeti himalája só pozitív hatásait pedig számos kutatás alátámasztja.
A modern orvostudomány előtt őseink is használtak már sót, például Himalája kristály sót, amivel gyógyították is magukat. A Himalája rózsaszín só valóban a Himalája hegységből származik, innen ered a neve. Több millió éves napfényt és energiát tárol magában. Az őstengerek kiszáradásakor keletkezett több, mint 220 millió évvel ezelőtt. Bányászata kézzel történik, így mentes minden ipari beavatkozástól. Még a bányászat után is kézzel törik kisebb darabokra, megtisztítják, és a napon szárítják. Ezek után, nem meglepő, hogy a régi időkben a Himalája kristály sót felhasználták a különféle egészségügyi problémák kezelésére is. Szeretnétek tudni, hogy milyen előnyei is vannak ennek a csodálatos sófajtának? Nos, akkor lássuk ezeket a szuper jótékony hatásokat.
Rengeteg nyomelemet tartalmaz
A himalája só egyfajta feldolgozatlan só, ami rengeteg nyomelemet tartalmaz, melyekre a szervezetnek szüksége van a megfelelő biokémiai működéshez. A só gyakran pirosas vagy rózsaszínű, egyes kristályok pedig áttetszőek vagy fehérek. A himalája sót - az asztali sóhoz hasonlóan - gyakran használják főzéshez, de különböző fürdőkbe is beleteszik, hogy abban feloldódva fejtse ki a gyógyhatását.
Lúgosít
Egészséges táplálkozás, és megfelelő lúgosító étrend esetén az ember igyekszik a megfelelő ásványi eredetű nyomelemeket pótolni. Ebben a himalája só nagy segítséget nyújt, mivel az egyetlen lúgosító só, és csaknem az összes szükséges anyagot magában foglalja, ami az élethez szükséges: 84 féle ásványi anyagot tartalmaz.
Emellett pedig számos egészségügyi előnye is van:
• szabályozza a vérnyomást, stabilizálja a szabálytalan szívverést
• normalizálja a vércukorszintet
• kiszűri a felesleges savat a test sejtjeiből, különös tekintettel az agysejtekre
• a test sejtjeit energiával tölti fel, továbbá növeli az idegsejtek vezetőképességét, ezáltal meggyorsítja az információáramlást
• biztosítja a szervezet számára szükséges ásványi anyagokat, és nyomelemeket
• javítja a tápanyagok felszívódását a bélrendszeren keresztül
• megtisztítja a nyálkahártyát a különböző lerakódásoktól, baktériumoktól
• kitisztítja az orrmelléküregeket
• a szervezet számára antihisztaminként is működik
• szabályozza az alvást, megőrzi a szerotonin, és a maletonin mennyiségét
• megszünteti a tartós, száraz köhögést
• megakadályozza a köszvény, és az ízületi gyulladás kialakulását
• megelőzi a visszerek kialakulását
• segíti a vesét a méregtelenítésben
• stressz csökkentő hatása van
• segít fenntartani az izomtónust, és az izomerőt
• megállítja a felesleges nyáltermelést
• erősíti a csont szerkezetét
• megelőzi az izomgörcsöket
• szabályozza az anyagcserét
Ezen kívül pedig felhasználhatjuk még
• főzésnél ízesítésre, mint ahogyan a hagyományos sót
• külsőleg só fürdő, lábfürdő készítésére alkalmas, illetve sózokni, sóing is készülhet belőle
• oldat formájában orrüreg tisztítására is használható, leginkább náthás időszakban
• sószappan formájában a testet dörzsölve kitűnő hidratáló, salaktalanító és narancsbőr elleni hatása van
• meleg sópárnával fül-, derék, váll, hátfájást lehet enyhíteni vele
• hatásos a herpesz ellen is
• nagyon jó az izzadtságszag eltüntetésére a sószappan, az alumíniumot tartalmazó káros golyós dezodorok helyett
• sólámpaként remek hangulatot varázsol, s jó a színterápiára, levegő tisztítására, ionizálására is
• sótégla formában is kapható, a lakásba beépítve levegő javítására is használják, valamint a talp alá téve méregtelenítőnek
• létezik még vékonyabb sócsempe is, ezen akár még halat is lehet sütni vagy grillezni
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez