A francia gasztronómiáról
2010-ben a franciák gasztronómiája felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségének a listájára. Értékelték a minőségi alapanyagok beszerzését, és hogy elsősorban helyi termelőktől szerzik be azokat. Sokat számított az ételek figyelmes összeválogatása, valamint a borok és az ételek megfelelő összeválogatása. Ezenfelül kiemelkedő a terítés és az ételek külalakja, és az asztal körüli jó hangulat.
A franciák a különleges alkalmakat mindig egy közös étkezéssel ünneplik meg. Lehet szó újszülött érkezéséről, esküvőről, vagy akár csak egy rég nem látott ismerős felbukkanásáról. Formája lehet üzleti ebéd, baráti összejövetel vagy bankett, a lényeg, hogy jó legyen a hangulat.
Naponta háromszor étkeznek. Reggel 7 és 9 óra között van a reggeli. Ilyenkor croissant vagy kenyér a táplálék vajjal, hozzá valamilyen meleg itallal, ami általában kávé, tea vagy kakaó. Az ebéd 12 és 14 óra között van, és általában egy órát vesz igénybe. Előétellel kezdik, főétellel folytatják és desszerttel zárják le. A vacsora este 20 óra körül van, és szintúgy egy órán keresztül tart. A vacsora folyamán hideg előételt, meleg főételt és desszertet fogyasztanak.
A franciáknál a felszolgálásnak szigorú sorrendje van. Mindig aperitiffel kezdenek, ami egy étvágygerjesztő ital. Ezután jön az előétel, amelyet hal-vagy húsétel követ. Majd sajttal és desszerttel fogyasztják. Végezetül valamilyen emésztést segítő italt isznak. A menüt végig kenyér és bor kíséri, amelyeknek harmonizálnia kell az adott étellel.
Franciaországban mindenféle étterem megtalálható, az egyszerű, családias légkörűtől kezdve a nagyhírű, igényes éttermekig. Az éttermi árak magukba foglalják a kancsó vizet, a kenyeret és a felszolgálási díjat is, így ezekért már nem kell külön fizetni. Általában délután 14 órakor zárnak be, és este 19 órakor nyitnak ki újra. Az autópályák éttermei ettől eltérő nyitvatartással rendelkeznek.
Jellegzetes nemzeti ételük a csiga. Számunkra ez bizarrnak tűnhet, de nekik ez természetes. Elkészítés előtt a csigát pár napig éhezni hagyják, hogy az emésztőrendszere kiürüljön. Ha ez megtörténik, akkor sós vízben áztatják egy pár órán keresztül. Ezután fűszeres, fehérboros vízben élve megsütik őket, vagy meggőzölik őket. Ez akár órákig is eltarthat. Ha ezzel végeztek, a csiga testét kiszedik a házából, és a házát töltelékkel pakolják tele, ami lényegében fűszeres vaj. A csiga húsnak számít, tehát fehérborral szolgálják fel, általában előételként.
Ki kapott kedvet egy kis francia menühöz?
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez