8 ok, amiért szeretjük az avokádót
Az avokádó semleges ízének köszönhetően számtalan módon felhasználható, ezért könnyedén kiélvezhetjük a jótékony hatásait. Nem csupán tápláló, de még a bőrünk szépségének is jót tesz a fogyasztása! Összegyűjtöttük nektek, miért is ajánlatos állandó jelleggel a hűtőben tartani egy-egy érett, puha darabot.
1. Több mint tíz féle vitamint és vagy húsz féle ásványt tartalmaz, köztük az említett A vitamin elővitaminját, a karotint tartalmazza. Van benne továbbá C vitamin, E és D vitamin. Jelentős mennyiségű kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, niancin stb. A nagymennyiségű kalóriáját az olajtartalmának köszönheti, ami azonban rendkívül jótékony hatású, különösen az arthritisz betegséggel szemben.
2. Magas olajtartalmánál fogva, és lanolin tartalma következtében nemcsak belső fogyasztásra hatásos, de külsőleg is, mert könnyen felszívódik a bőrben. Mivel sok benne a vitamin, és az ásványi só, érzékeny típusú bőrre jó. Az időjárás viszontagságai következtében a kiszáradt bőrt a test faggyúmirigyei nem képesek ellátni, különösen, ha a test nem jut elegendő zsiradékhoz. A természetes zöldség-zsiradék nagyon jó hatással van a kiszáradt bőrre.
3. Nemcsak a bőr szépségét őrzi, de megbízható eszköz lehet az erős napsugárzás ellen is. Talán ezért nem is csoda, hogy rengeteg napvédő alapanyagaként szerepel. Véd a káros sugárzás ellen, és megakadályozza, hogy bőrünk kiszáradjon a napozás után.
4. Az avokádó fogyasztása csökkenti a vérben a koleszterin szintet, valamint emeli a HDL, a jó koleszterin szintjét. Ha ugyanis drasztikusan végezzük a koleszterin szint csökkentését szervezetünkben, megtörténhet, hogy az LDL-lel együtt a HDL szint is csökken, ami a szív rendellenes működéséhez vezethet. Fogyasztása csak az LDL csökkenését segíti elő.
5. Az avokádót zöld vajnak is hívják, magas olajtartalma miatt. Ajánlott azoknak, akik alultápláltak valami okból. A természetes növényi zsírok felszívódása sokkal egyszerűbb az emberi szervezet számára, mint az állati zsírok. A szervezetnek inkább jót tesz, mint rongálná.
6. Magas olajtartamánál fogva legkiválóbban az arthritisz ellen bevethető, amely egy fájdalmas csukló és izombetegség az avokadó magas olajtartalmánál fogva hat. Az avokádóban lévő olaj szinte megkeni a csuklókat és az izmokat, így nem tud elhatalmasodni a testen ez a betegség.
7. Az avokádó kivonat megakadályozza prosztatában kialakult rákos sejtek növekedését. Kutatók arra is rámutattak, hogy egymagában a karotin származékok nem képesek a ráksejtek növekedésének megakadályozására, csakis együttesen E-vitaminnal és a telítetlen zsírokkal. A karotin származékok ugyanis zsírban oldódók, ezért nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy szervezetünk fel tudja használni. Az avokádóban mindkettő megtalálható.
8. Legjobban pedig a konyhában szeretjük, hiszen semleges ízének köszönhetően számos módon elkészíthetjük. Kiváló előétel lehet egy könnyű vacsora előtt. És íme a kedvenc avokádókrém receptünk:
Hozzávalók:
1 db érett, puha avokádó
1 pohár natúr joghurt
1 tubus natúr sajtkrém
2 gerezd fokhagyma
fél lime leve
só
bors
Elkészítése: Az avokádót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és botmixerrel vagy turmixgépben pépesre keverjük. Piritóssal tálaljuk.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez