8 ok, amiért szeretjük a karfiolt
Az egyik legnépszerűbb zöldségünk, számtalan elkészítési lehetőségét ismerjük és nem utolsósorban nagyon fontos egészségügyi hatása van, ami miatt érdemes minél többet fogyasztanunk belőle. Bár Közel-Keletről származik, de nálunk is nagyon népszerűvé vált, csak úgy, mint az egész világon. Nem is véletlenül, hiszen nagyon sokoldalúan felhasználható zöldségről van szó és ráadásul fantasztikus hatásokkal rendelkezik az egészségünk megőrzésének szempontjából.
1. A káposztafélék közül a karfiol rendelkezik a legmagasabb C-vitamin tartalommal, ami így a téli időszakban különösen fontos tulajdonsága. Ráadásul a még a mélyhűtés hatására sem veszíti el a vitamintartalmát, így akár egész télre is félre tehetünk ebből a csodás növényből.
2. C-vitaminon kívül B-vitaminokban is gazdag, a B12 vitaminon kívül az összes fajtáját tartalmazza. Amelynek köszönhetően nem csak az immunrendszerünket erősíthetjük, hanem az idegrendszer egészséges működésének is jót tesz a karfiol fogyasztása.
3. Szintén nagyon sok fajtát tartalmaz. Megtalálható benne a kálium, mangán, magnézium, kalcium és a réz is. Ezek az enzimek különösen fontosak a szervezet salaktalanításához, a vérnyomás csökkentéséhez, de a depressziós tünetek megakadályozásához, illetve a csontrendszerünk egészségéhez is nélkülözhetetlenek.
4. A karfiol folsav tartalma csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét, de az erek elmeszesedésének megakadályozásában is nagyon hatékony. Bizonyos vizsgálatok még azt is kimutatták, hogy a folsav az Alzheimer-kór kialakulását megelőzheti, sőt a kialakult betegség tüneteinek romlását is lassíthatja.
5. Szelén tartalma miatt a káros szabad gyökök elleni harcban is kiváló segítség a karfiol, de szemünk egészsége érdekében is nélkülözhetetlen, ugyanis megakadályozhatja a szürke hályog, illetve a sárgafolt kialakulásának esélyét.
6. Energiatartalma rendkívül alacsony, ugyanakkor magas telítő-értékkel párosul. Tehát nem kell ahhoz sokat enned belőle, hogy jóllakj tőle. Energiaszegény étrendben és - elenyésző szénhidráttartalma miatt - cukorbetegeknek kedvező táplálék.
7. A benne levő rostanyag jelentős C-vitamin-tartalma, salaktalanító, emésztésserkentő hatása és - a többi káposztaféléhez hasonlóan - bizonyos kéntartalmú összetevők jelenléte miatt védelmet nyújthat egyes rákbetegségek, elsősorban a bélrák kialakulásával szemben.
8. Isteni finom! Íme egy recept:
Karfiol chilimorzsában
Hozzávalók:
egy közepes nagyságú karfiol,
egy liter zöldségleves,
egy csokor petrezselyem,
egy-két kisebb chilipaprika,
három szelet pirított kenyér,
4 dkg parmezán sajt,
6 dkg margarin, só.
Elkészítése: A karfiolt tisztítsd meg, és rózsáira szedve a zöldséglevesben főzd 8 percig félkeményre, majd csepegtesd le. A petrezselymet és a chilit vágd apróra, a pirítóst morzsold szét, és keverd össze a reszelt sajttal. A petrezselymet és a chilit keverd bele az olvasztott margarinba, és sózd meg. A karfiolt tedd kivajazott, tűzálló formába, és önts alá egy kevés zöldséglevest. A sajtos morzsát vegyítsd el a petrezselymes keverékkel, és szórd meg vele a karfiolt. Sütőben 200 °C-on 15 percig süsd, míg a morzsa aranybarna nem lesz. Újburgonyával vagy burgonyapürével tálald.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez