8 ok, amiért szeretjük a grapefruitot
Immunrendszerünk téli karbantartásakor elengedhetetlen a gyümölcsök fogyasztása, de egyéb kedvező tulajdonságuk miatt a tavasz beköszöntével is érdemes fogyasztani őket. Ezúttal a a grapefruit áldásos hatásaival ismerkedhetünk meg.
1. A grapefruit nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, illetve káliumot, kalciumot, és foszfort, míg kisebb mennyiségben B, E és K vitaminokat, biotint, inozitot és többféle ásványi anyagot is. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő amegfázás tüneteinek enyhítésére
2. Hasznát veszik például fogyókúrázók, kiegészítőként ugyanis felgyorsítja, hatásosabbá teszi a felesleges kilókkal való küzdelmet. Hatása egyrészt a grapefruit rostok rendkívül magas folyadékfelvevő képességén alapul, mivel azok a folyadék hatására a gyomorban megduzzadva teltségérzetet keltenek. Másrészt képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, ily módon koleszterinszintre is kedvező befolyással bír.
3. A grapefruit bioflavonjai között hesperidint és rutént is tartalmaz. Ezek az anyagok közvetlenül a sárga héja alatt vannak, a fehér részben, és elősegítik a kapilláris erek regenerálódását. Ezeknek az ereknek a károsodása, eldugulása először a veséken érezteti hatását, ezért a gyümölcs rendszeres fogyasztása a vesékre és a húgyutakra is jó hatással van.
4. A magból kinyert kivonat rendkívül sok baktérium, vírus és fertőzés ellen megoldást jelent, így fertőtlenítő hatásának köszönhetően segít például a nőgyógyászati panaszok
kezelésében.
5. A máj méregtelenítő szerepe köztudott, nos a grapefruit májtisztító hatását is kiemelik a természetgyógyászok, mégpedig a nem mindenki által kedvelt kesernyés íznek tulajdonítva azt. A máj megtisztításával a káliumban dús gyümölcs a vérünket is megszabadítja a lerakódástól. A savas vért lúgosabbá teszi, így az egész szervezet a gyógyulás útjára lép. A citrancs hat a szív működésére, a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik.
6. A káliumban dús gyümölcs nemcsak a májunk, hanem a vér méregtelenítésében is nagy szerepet játszik. Tisztítókúra alkalmával érdemes frissen facsart grapefruitlevet fogyasztani. Akik nehezen viselik kesernyés ízét, azok nyugodtan higíthatják egy kevés vízzel.
7. Hatóanyagai vírusos, gombás és bakteriális fertőzések kezelésében is hatékonynak bizonyultak. Alkalmazzák továbbá gyomor- és bélpanaszok, fülgyulladás, torokfájás, valamint fogínygyulladás és hüvelyi fertőzések ellen.
8. A kivonatot sok kórházban a fertőtlenítőszerekhez adagolva használják, de a háztartásban is nagy segítség lehet a mesterséges fertőtlenítőszerek természetes alternatívájaként.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez