8 ok, amiért szeretjük a fahéjat
A fahéj igen népszerű fűszer, legtöbben az almás pite, a kávé vagy forró csoki ízesítéséhez használják, pedig ennél sokoldalúbb fűszer, és az egészségre gyakorolt hatása miatt különösen ajánlott a rendszeresen fogyasztása. Persze nem kell minden étkezésünkbe beleerőltetni, és erőszakosan rászórni a tojásrántottára is, de érdemes szemmagasságban tartani a polcon.
1. Növeli az agyad teljesítőképességét: A fahéj rendszeres fogyasztása fokozza az agyműködést, és pusztán illatával is jó hatással van a kognitív képességekre. A fűszer ezen felül javítja a memóriát, a fókuszálásra és odafigyelésre való képességet, valamint csökkenti az Alzheimer kialakulásának veszélyét. Leküzdhető az ingerlékenység és a depresszió általa, de a fejfájásra is gyógyír lehet. Ne adagoljuk túl, de a reggeli kávénkhoz, turmixunkhoz mindenképp tegyünk egy csipettel.
2. Óvja a szívedet: Számos fűszer bír kedvező hatásokkal a szívre nézve. Ezek közül is kiemelkedő a fahéj és a kurkuma, melyek hatékonyan ellensúlyozzák a zsíros ételek okozta negatívumokat. Bár érdemes kerülni a magas zsírtartalmú fogások fogyasztását, de ha alkalomadtán elcsábul az ember, az említett fűszerek fogyasztása kárpótolja szervezetünket.
3. Segíthet a fogyásban: Megfelelő diétával, és rendszeres testmozgással kombinálva, kitűnő segítőtársa lehet a fogyni vágyóknak, mivel fokozza az anyagcserét, és a vércukorszintet is szabályozza, ami döntő szerepet játszhat a súlyvesztésben. Zabkásához, zabpehelyhez, natúr joghurthoz kifejezetten ajánlott, egyrészt az íze, másrészt a kedvező hatása miatt. Persze ne rögtön várd az eredményt, de hosszútávon érezhető lesz a változás.
4. Javítja a belek egészségét: A bélrendszerre gyakorolt hatása is jelentős a fahéjnak. Megelőzi a különféle emésztési zavarokat, az irritábilis bélszindrómát, a savas refluxot, és az olyan krónikus fájdalmas betegségek kialakulását, mint az arthritis, azaz a köszvény. Talán furcsának hangzik, de a levesekhez nagyon jól illik a fahéj, különösen a zöldséglevest, a lencselevest, és a fekete bablevest teszi ízletessé. Merj kísérletezni!
5. Segít megelőzni a rákot: A fűszer rendszeres fogyasztása segít megállítani a rákos sejtek növekedését és terjedését. A rákos sejtek felszívják a glükózt, és figyelmen kívül hagyják a metabolikus jeleket, így különösen fontos a megfelelő vércukorszint, és egészséges anyagcsere, melyre a korábban leírtak szerint kiemelkedő hatással van a fahéj.
6. Segít átvészelni a menstruáció napjait: Kiváló mangánforrás, így segít feloldani a menstruációs görcsöket, és a hangulatingadozásokat is meggátolja. A benne található fahéjaldehid vegyületnek köszönhetően pedig a hormonszintet is egyensúlyban tartja. A PMS ellen tehát először fahéjjal vegyük fel a harcot, mielőtt egyből gyógyszerhez nyúlnánk.
7. Íny-, és fogvédő hatással bír: Sok fogkrémnek és rágóguminak az alapanyaga, hiszen antibakteriális hatásának köszönhetően segít megvédeni az ínyt és a fogakat a különféle károsodásoktól, és a leheletet is frissé teszi. Már önmagában ezért is érdemes sűrűn fogyasztani.
8. Jótékony hatással van a bőrre: Antibakteriális hatásának köszönhetően jól alkalmazható a viszkető, kipirosodott bőrön, de akár pattanásokon is. Természetes hőtermeléséből kifolyólag gyakran használják fel masszázsokhoz is, enyhíti az izom-, és ízületi fájdalmakat.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez