8 ok, amiért szeretjük a brokkolit
Kevesen gondolnák, hogy a brokkoli milyen gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. A mai formájában 300-400 éve ismert. Feltehetőleg Olaszországból terjedt el, napjainkban pedig nagy népszerűségnek örvend az USA-ban és Nyugat-Európában is. Magyarországon csak az utóbbi 20 évben vált népszerűvé. Szezonja novembertől márciusig tart.
1. Tartalmaz A-, C-, E- vitamint, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét. Kiemelendő a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. A brokkoli kitűnő folsav- és ß-karotin-forrás. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban. Illetve nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt.
2. A brokkoliban található úgynevezett izoticianátoknak nevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek a tulajdonságának köszönhetően segíthet a Basedow-kór (Autoimmun pajzsmirigy-túlműködési zavar) gyógyításában.
3. A magas antioxidáns hatású glutation tartalmánál fogva jótékonyan hat az ízületi gyulladásban szenvedőkre is.
4. Továbbá hatféle olyan vegyület található benne, amely csökkenti a vérnyomást.
5. Jótékonyan hat a vérre, növeli az energiát. Segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében, jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek.
6. Antioxidáns és rákmegelőző hatású. Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben.
7. A Kalifornia Egyetem kutatóinak sikerült felfedezniük, hogyan fejti ki hatását a brokkoli egyik hasznos anyaga: a sulforaphan. Kutatásaink azt mutatják, hogy a brokkoliban jelen levő kémiai anyag egy egész sor antioxidáns védelmi vonalat képes működtetni, amivel kivédi az immunrendszernek az öregedéssel járó hanyatlását.
8. Fogyaszthatjuk nyersen, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak. Mint minden zöldség, a brokkoli is veszít vitamin és ásványi anyag értékéből pároláskor és fagyasztáskor. Kuktafazékban készítve megóvhatjuk a bennlévő vitaminokat, és mélyhűtésre is alkalmas. Könnyű emészthetősége miatt érzékenyebb gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják.
Brokkolikrémleves
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli
1 fej vöröshagyma
2 dkg vaj
1,5 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
1 csipet őrölt szerecsendió
só, bors
Elkészítése: A brokkolit mosd meg alaposan, darabold körülbelül egységes méretű részekre, majd tedd félre. A vajat egy, a későbbiekben a levesnek otthont adó lábasban kezdd el hevíteni. Amikor teljesen felolvadt, add hozzá a kockára vágott hagymát, és pirítsd üvegesre. Ha ez megvan, törd bele a fokhagymát, keverj rajta kettőt, majd dobd melléjük a brokkolit, és öntsd fel annyi vízzel, ami pont ellepi majd. Főzd addig, amíg annyira meg nem puhul a zöldség, hogy egy turmixgéppel simára tudod aprítani. Ha elérte ezt az állapotot, add hozzá a szerecsendiót, őrölj bele egy kis borsot, sózd meg a hangulatodnak megfelelően, majd add hozzá a tejszínt is, rottyants rajta még egyet, és már kész is van. Ha nem diétázol, akkor egy kis pirított baconnel, zsemlekockával vagy bármi hasonló, ropogós finomsággal feldobhatod.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez