8 finomság kismamáknak
A várandósság komoly kihívás, hiszen egy kismamának nem csak a saját egészségére, hanem egy másik, fejlődő kis életre is ugyanúgy vigyáznia kell. „Ilyenkor kettő helyett kell enni” – tartja a mondás, és ez igaz is, de egyáltalán nem mindegy, hogy mit. A tudatos étkezés elengedhetetlen, hiszen a fejlődéshez szükséges tápanyagokat később nehéz pótolni. Mutatjuk, melyek a legfontosabb finomságok egy leendő anyuka számárára!
Tojás
A tojás nemcsak az anyának, hanem a babának is fontos a benne rejlő vitaminok és fehérje miatt. Ezek elsősorban a csöppség növekedésére vannak hatással, és serkentik a magzat agyi fejlődését is. Persze csak sütve vagy főzve, nyersen szigorúan tilos a várandósság alatt!
Bab és lencse
A bab és a lencse egyébként is multifunkcionális ételek, mert főzelékként, levesként, vagy köretként párolva egyaránt finomak és egészségesek. Érdemes őket nagyjából kétnaponta fogyasztani, mert a bennük lévő folsav igen fontos az anya szervezetének. Sőt, a terhesség egyik igen gyakori, kellemetlen mellékhatását, a székrekedést is segítenek megszüntetni.
Zöld színű zöldségek
Spenót, sóska, brokkoli, káposzta, kelbimbó – sajnos mind nagyon megosztó zöldségek, de azért érdemes legalább az első hármat szeretni, a bennük lévő vitaminbomba miatt. Ezek igen gazdagon tartalmaznak folsavat, vasat és a napi C-vitamin szükséglet kiegyenlítésére is alkalmasak. Arról nem is beszélve, mennyire jól kombinálhatók más ételekkel!
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsöket általában mindenki szereti, így tiszta szerencse, hogy telis-tele vannak C-vitaminnal, rostokkal és folsavval. A ribizli, szamóca, málna, szeder és társaik a legjobb desszertnek bizonyulnak minden kismamának.
Tej
A kalcium az egyik legfontosabb egy terhes nő számára, mivel a születendő pici a saját csontjait az anya testéből elvont kalciumból építi fel. Így ha az anya nem szed elegendőt belőle, később csontritkulással kell szenvednie, sőt, a fogai is idő előtt kihullhatnak. Arról nem is beszélve, milyen csontbetegségekkel küszködhet majd a baba, ha nem kap elég kalciumot. Ezért is elengedhetetlen az alacsony zsírtartalmú tej rendszeres fogyasztása a terhesség alatt – ez persze nem elég, kalciumtablettával is gyakran pótolni kell a kiesést.
Banán
A banán igen gazdag káliumforrás, és segít leküzdeni a terhesség alatti hányingert. Bár vigyázni kell vele, mert túlzott fogyasztása sem ajánlott a terhesség alatt.
Zab
A zab a kismamák és a fogyni vágyók jackpotja. Nincs olyan napszak, amikor ne lehetne fogyasztani, bár reggeliként tényleg délig tartó lendületet ad. Ha nem cukrozzuk agyon a zabkását, akkor egyáltalán nem is hizlal. Segít csökkenteni a szervezet koleszterinszintjét, és meghozza a kellő étvágyat a terhes nők számára.
Magvak
Az olajos magvak egészségesek, de azért nem árt velük vigyázni. Alapvetően pozitív hatást gyakorolnak a szervezetre, mivel kellő mennyiségű zsírral és energiával látják el a testet, segítik a magzat agyi fejlődését, és persze nasinak is finomak. A dióra, mogyoróra és egyéb magvakra azonban sajnos sok nő allergiás, ezért nem árt erről megbizonyosodni, esetleg orvosi véleményt kérni, mielőtt szervesen beépülnek egy kismama étrendjébe!
Fontos megemlíteni, hogy természetesen minden nő teste különböző, így minden egyes terhességnél más és más az igény, ezért fontos, hogy egy orvos is mindig segítsen a helyes táplálkozásban. Az itt felsorolt ételek mérsékelt fogyasztása azonban a legtöbb kismama számára elengedhetetlen tápanyagokat tartalmaznak.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez