7+1 ötlet a téli vitaminpótlásra
Megfelelő táplálkozással sokat tehetünk egészségünk megőrzésének érdekében a téli hónapokban is. Összegyűjtöttünk pár gyakorlatias táplálkozási tanácsot ennek megvalósításához.
1. Készítsünk minél gyakrabban friss zöldségekből készült ételeket. Célszerű mindig a szezonális fajtákat választani. A téli hónapokban ilyen például a sárgarépa, cékla, zeller, retek, káposztafélék, hagymák. Részletes táblázatot és leírást a téli idény növényeinkről cikkünkben találsz.
2. Érdemes megismerkednünk a bio csírákkal. Napi pár perc ráfordítással 3-4 nap alatt vitamindús növényeket csíráztathatunk otthon, ami az egyik legolcsóbb és minőségileg is kiváló megoldás a téli hónapokban (is) a vitamin és ásványi anyag bevitel fedezésére. A kész csírák szendvicshez, salátákhoz kitűnően használhatóak.
3. C-vitamin bevitel növeléséhez jótékony hatású lehet egy csésze csipkebogyó tea.
4. A teák ízesítéséhez használjunk friss citromot és mézet. Ezeket csak akkor adjuk hozzá az italhoz, miután kihűlt, mert a túl magas hőmérséklet károsítja a vitamintartalmat.
5. Natúr (nem sózott/pörkölt) olajos magvak, diófélék rendszeres fogyasztásával a szervezet B- és E-vitaminokhoz, értékes telítetlen zsírsavakhoz jut. Naponta 1-1 marékkal fogyasszunk belőlük: müzliben, salátában vagy magában.
6. A teljes kiőrlésű, korpás pékáruk nem csak rosttartalmuk miatt, de magas vitamin és ásványi anyag tartalmuknál fogva is jobb választás a fehér, finomított fajták helyett. Ezekhez mindig igyunk kellő mennyiségű folyadékot.
7. Fogyasszunk natúr, cukor hozzáadása nélkül készült zöldség és gyümölcsleveket, turmix italokat
+1: Ha nem tudsz elég figyelmet fordítani a táplálkozásra, segítsd a szervezetedet étrend kiegészítőkkel. Ezek közül is célszerű a természetes eredetű, leinformálható fajtákat választani.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez