5 desszert, amit el kell tudnod készíteni, mire 30 leszel
Édesszájú vagyok, nincs ezen semmi szégyellnivaló. A következő receptek pedig - bár nem mindegyik magyar - de kétség kívül a hazai konyha kedvencei. Megmutatom, hogyan tudod elkészíteni őket, ha esetleg nem volt alkalmad ellesni a nagymamától a fortélyokat.
Tiramisu:
Hozzávalók:
A piskótához
30 db babapiskóta
300 ml kávé (erős főzet)
30 ml rum - 80%-os
30 g porcukor
A krémhez
250 g mascarpone
375 ml habtejszín
170 g kristálycukor
3 db tojás
10 g lapzselatin
A díszítéshez
kakaópor - holland
Elkészítése: Főzd meg a kávét. Erős, eszpresszó jellegű kávé kell hozzá. Ha kész, öntsd ki egy tányérba, keverd bele a két evőkanál cukrot, és hagyd kihűlni. Válaszd szét a tojásokat. A tojássárgáját a cukor felével verd habosra. Legalább 5 percig verd, amíg szinte fehér, levegős habot nem kapsz. A mascarponét add a krémhez. Célszerű kisebb adagokban hozzátenni, hogy az eredmény csomómentes legyen. Ezt is keverd lehetőség szerint géppel néhány percig jó habosra.
Aztán verd fel a tojásfehérjét nagyon keményre. Amikor kész, add hozzá a cukor másik felét, és verd még azzal is legalább egy percig, hogy csillogó és tartós habot kapj. Majd keverd a felvert fehérjét óvatosan a sárgájás-mascarponés krémhez. Először egy kis adagot keverj bele erős mozdulatokkal, majd a maradékot már óvatosan, egy lapáttal forgasd bele. Az a cél, hogy minél habosabb legyen, minél több levegő maradjon benne. A babapiskótákat mártsd bele egyenként a kávéba, és helyezd őket sorban a tálaló tál aljára. Ha jól méretezted a tálat, akkor kb. a felét fogod felhasználni hozzá. Én 1-1 másodpercig áztatom a piskóta mindkét oldalát. Ez ahhoz elég, hogy kellemes kávé íze legyen, de mégsem olvad szét a folyadéktól
Aztán kend a krém felét a piskótákra, és oszlasd el egyenletesen. Szórd meg a krémet vastagon keserű kakaóporral. Használj apró lyukú szűrőt, hogy szép és csomómentes legyen. Ha két rétegben teszed le a Tiramisut, akkor ismételd meg a kávés piskóta, a krém és a kakaószórás műveletét. A lényeg, hogy a tetején vastag kakaópor réteg legyen.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez