4 jótékony hatású fűszer
Aki nem is foglalkozik a témával, az is tudja, hogy a fűszerek egy része jótékony hatással bír. A főzés közben előszeretettel használt növények friss vagy akár vásárolt szárított formában, egészségre gyakorolt hatásai nem hanyagolhatók el. Hoztunk nektek 4 jótékony hatással bíró fűszert.
Bazsalikom
Ez a rendkívül gyakran használt fűszernövény vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele. a bazsalikomból készített tea hatékony lehet a lázra, a légzőszervi panaszokra, gyomorsavra, serkenti az emésztést és csökkenti a puffadást.
Fahéj
A tél és a karácsonyi ünnepek már-már összefonódtak a citrusok és fahéj illatával. Sütemények, kalácsok ízesítésében nagy szerepet játszó fűszer, gyógyhatása miatt már évszázadok óta hódít. Kutatások alapján, rendszeres fogyasztása segít beállítani a kettes típusú diabéteszben szenvedők vércukorszintjét. Baktérium és gombaölő hatással is bír.
Chili
Ez egy hő termelő fűszer, ami annyit jelent, hogy emésztés közben termeli a hőt, ami jó hatással van a zsírégetésre. Ezen kívül enyhíti a gyulladásokat a szervezetben, segíti az emésztést, védelmet nyújt a szív- és érrendszernek. Fontos kiemelni, hogy túlzásba vinni nem szabad a fogyasztását, de a szervezetbe mértékkel jutva élvezhetjük jótékony hatását.
Fokhagyma
Ez a fűszernövény biztosan nem hiányozhat a listáról, hiszen a Magyar konyha egyik pótolhatatlan kelléke. Évszázadok óta használják gyógyászati célokra. Finom ízén és markáns aromáján kívül, erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladásokat. Az érrendszeri panaszokra alátámasztottan alkalmazható és az érelmeszesedés megakadályozásában is nagy szerepet játszhat, a vérnyomáscsökkentés és az emésztés segítése mellett. A vitamintartalma meglehetősen magas.
Leginkább nyersen ajánlott fogyasztani, sokan az illata miatt nem teszik ezt, hiszen még bőrön át is érezgető. Jótékony hatásai miatt azonban érdemes rá időt szánni, mert szervezetünk meghálálja.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez