3+1 étel, amit nem érdemes megfőzni anélkül, hogy kávét tennél bele
Kávét a kajába? Micsoda gondolat! - gondolhatják sokan. Pedig vannak olyan ételek, amelyekből majdhogynem vétek lenne kihagyni ezt az összetevőt.
A kávét gyakorlatilag a Föld minden szegletében, számos formában isszák - de ki hallott már olyat, hogy ételt főzzenek vele? Márpedig egyáltalán nem egyedi eset, sőt, vannak olyan fogások, amelyek íze jóval szegényesebb lenne, ha kimaradna belőle ez az aromás, kesernyés alapanyag.
Espresso BBQ sertésdagadó
Hozzávalók:
- 1 1-1,5 kg-os dagadó
- A fűszerkeverékhez: őrölt bors, fokhagymapor, vöröshagymapor, őrölt paprika, barnacukor, jó minőségű őrölt kávé, őrölt mustármag, szárított rozmaring, só 1-1 arányban.
- A páchoz:
- 1 csésze espesso (lehetőleg abból a kávéból, amit a fűszerkeverékhez is használtunk)
- 1 ek ketchup
- 1 tk juharszirup
- 1 tk a fenti fűszerkeverékből
- 1 kk balzsamecet
- pár csepp Worchestershire szósz
- kevés frissen őrölt szegfűbors
A dagadót bedörzsöljük a páccal, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap anélkül, hogy a pácot lemosnánk róla, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, és legalább 12 órát pihentetjük a hűtőben. Ha van BBQ sütőnk, abban a húst kb. 5 órán át alacsony hőmérsékleten (max. 120 fokon) puhára sütjük. Ha sütőben sütjük a húst, próbáljuk meg hasonló hőmérsékleten, rendszeresen forgatva hasonló ideig sütni. A sütő aljába tegyünk egy vízzel teli tepsit, hogy a hús ne száradjon ki.
A kávé íze nem lesz felismerhető, vagy alig, mégis utánozhatatlan aromát kölcsönöz a húsnak, a többi fűszerrel kiegészülve. Ha a dagadón nagyon kevés a víz, szalonnával is megspékelhetjük
Chili con carne
Fotók: Pixabay
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl étolaj
- 4 gerezd fokhagyma (több is lehet)
- 50 - 60 dkg darált marhahús
- 1 tk római kömény
- 1 rúd fahéj
- 3 - 4 szem szegfűbors (darálva is hozzáadhatjuk)
- 1 tk koriander
- Feketebors, só
- 2 tk füstölt őrölt pirospaprika
- ízlés szerint szárított chili vagy chipolte
- 0,5 l Coronita (vagy más, jó minőségű világos sör)
- 4 közepes paradicsom (vagy egy paradicsomkonzerv)
- 2 - 3 dl marhaalaplé vagy húsleves
- 1 konzerv vörös- vagy feketebab (a levével együtt)
- 1 tk barna cukor
- 0,6 dl kávé (erős főzet)
- 1,5 dkg étcsokoládé (45-59%-os)
A zsiradékon megdinszteljük, megpirítjuk a vöröshagymát, amikor már majdnem kész, levesszük takarékra a lángot, és hozzáadjuk a fokhagymát. Maximum fél perc kevergetés után húzzuk le a tűzről, és szórjuk rá a fűszerek felét a só kivételével, beleértve a szárított chilit vagy a chipotle-t is, és a cukrot. Pár másodperc pirítás után, amikor kiengedték az aromájukat, de még nem égtek oda, tegyük vissza az edényt a tűzre, és tegyük bele a darlát húst. Alaposan keverjük össze, és pirítsuk meg. Ha a hús kifehéredett, pirítsuk tovább, hogy egy kis színt kapjon, majd tegyük bele a csokit és öntsük rá a kávét (ha nagyon száraz a hús, korábban is ráönthetjük, hogy ne égjen oda). Vegyük feljebb a lángot, és pároljuk tovább, majd pár perc múlva tegyük bele a paradicsomot. Keverjük tovább, és legalább 10 percig főzzük, majd tegyük hozzá a sört és a kávét, valamint az alaplé egyharmadát.
Tegyünk az edény alá egy vastag fémalátétet, és takarékon legalább másfél órát rotygotassuk. Ha túl sűrű, pótoljuk a folyadékot az alaplével (ha elfogy, vízzel vagy további sörrel is lehet). Ha van időnk, főzhetjük akár 3-4 órán át is, akárcsak a pörkölt, ez is meghálálja a hosszú, kis lángon történő főzési időt. A főzés befejezése előtt jó egy órával tegyük hozzá a babot, és 45-60 perccel a vége előtt tegyük bele a fűszerek másik felét is. A kávé, a chipotle és a csokoládé semmihez sem fogható ízélménnyel ajándékoz majd meg bennünket, ez teszi igazán autentikussá ezt a chili con carnét.
Prémium saláta kávés öntettel
Hozzávalók:
Az öntethez
- 1 ek balzsamecet
- 3 csésze espresso
- 3 ek almalé
- 1 tk dijoni mustár
- 1 ek melasz (puha barnacukorral vagy mézzel helyettesíthető)
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- 4 ek extra szűz olívaolaj
- 1 tk oregano
A salátához:
- kb. 60 g római saláta
- kb. 60 g lollo saláta
- 20 g póréhagyma
- 2-3 szelet kenyér
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 50 g vékonyra szeletelt bacon
- só
- ízlés szerint friss bazsalikom
- pár csepp frissen facsart citromlé
A kenyeret pirítsuk meg, fokhagymázzuk be, majd vágjuk kockákra. A salátákat mossuk meg, majd tékedjük vagy vágjuk ízlés szerinti nagyságú darabokra, a hagymát vágjuk vékony karikákra. A bacont vágjuk nagyobb darabokra. A felaprított salátaleveleket, a hagymát és a bazsalikomot keverjük össze az öntettel, majd tálaljuk a tányérok közepére. A salátahalmokra szórjunk kenyérkockákat és baconszeleteket, Végül az egészet locsoljuk meg pár csepp citromlével.
Ha nem csak ennéd vagy innád, de profi szinten készítenéd is a kávét
A kávékészítés igazi művészet, amit igazán a szakma legjobbjaitól lehet elsajátítani. A Bestmixer iskola barista tanfolyamán neves, sok éves szakmai múlttal rendelkező szakemberek oktatják a kávékészítés tudományát, akiknek szenvedélyük a kávé, és a kisujjukban van ez a szakma. A tanfolyamon megismerheted az összes kávétípust, a különféle pörkölési technikákat, a kávégépek, őrlők típusait, beállításukat. Készíthetsz espressót, cappuccinót, lattét, és az összes többi kávéfajtát - amit természetesen el is fogyaszthatsz.
Válaszd az ország egyik legmenőbb iskoláját és sajátítsd el a barista szakma fortélyait. Imádni fogod!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez