2016-ban Magyarországon a Bocuse d’Or európai döntője!
2016. május 10-11-én Magyarország, azon belül is a Hungexpo – Budapest területe ad otthont a világ legrangosabb séfversenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének. Az esemény kapcsán világossá válik, kik a kontinens legígéretesebb séfjei, hiszen a zsűri tagjai Budapesten választják ki azokat az európai országokat, amelyek részt vehetnek a Bocuse d’Or 2017-es lyoni világdöntőjén.
A budapesti program - több nemzetközi válogató verseny után - egy 5 óra 35 percen át tartó lélegzetelállító kulináris produkció lesz. A megmérettetésen mindössze 11 séf nyer részvételi lehetőséget a Bocuse d’Or 2017 januárjában rendezendő lyoni világdöntőjére, ahol a különböző válogató versenyek győztesei vetélkednek egymással. A budapesti döntőn a húsz versenyzőnek a commis és trénere segítségével 5 óra 35 perc alatt egy hús-és egy halételt kell prezentálnia. A nyitott boxokban, tomboló közönség előtt dolgozó séfek kreativitásból és technikai tudásból vizsgáznak úgy, hogy közben hazájuk kulináris értékeit is népszerűsítik. Teszik mindezt a résztvevő csapatok elnökeiből álló Kóstoló Zsűri, másrészt az IOC (Nemzetközi Szervezőbizottság) tagjaiból és a kisorsolt csapatok trénereiből álló Konyhai Felügyelő Zsűri előtt. A grandiózus versenyen az ördög a részletekben rejlik. A megfelelő íz önmagában még nem garantálja a győzelmet. A köretek mennyisége, a látvány, a tálalás mind-mind szerepet játszik a pontok alakulásában.
10+1 tény a Bocuse d’Or-ról
1. A Bocuse d’Or 1987 óta a világ legrangosabb szakácsversenye.
2. Névadója a jelenleg 89 éves Paul Bocuse, a XX. század szakácsikonja.
3. Paul Bocuse ma már nem aktív, a versennyel kapcsolatos feladatokat fia, a szintén séf Jérôme Bocuse látja el.
4. A verseny döntőjét minden páratlan évben Paul Bocuse szülővárosában, Lyonban rendezik (legközelebb 2017-ben).
5. A Bocuse d’Or versenysorozatban közel 50 ország vesz részt.
6. A verseny európai döntőjét minden páros évben más-más, pályázat útján kiválasztott városban bonyolítják (2016-ban a rendezés jogát Budapest nyerte el).
7. A végső megmérettetésen, azaz a világdöntőn, 2017-ben öt kontinens 24 országának versenyzői vesznek részt, akik korábban a nemzeti fordulókon, majd a regionális döntőkön kvalifikációt szereztek.
8. A Lyonba érkező csapatok egy látványos show keretében két napon át versengenek. Feladatuk megadott alapanyagokból egy hal- és egy húsétel elkészítése, amelyre 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre. (Mind a hal-, mind a húsételből 14 adagot kell készíteniük).
9. Az indulók a világ legnagyszerűbb 2×12 fős séfzsűrije előtt készítik el munkáikat.
10. Az élő verseny középpontjában a látvány és a kóstolás áll.
11. A Bocuse d’Or verseny egy jelkép, a nemzeti gasztronómiai felemelkedés szimbóluma.
10+1 tény a magyar vonatkozásokról
1. Magyarország elsőként Széll Tamással, 2013-ban vett részt a világversenyen. A hazai csapat ebben az évben a 10. helyet érte el.
2. Molnár Gábor a 2014-es májusi európai döntőn, Svédországban a 9. helyen végzett, a 2015 februárjában rendezett lyoni döntőn a 13. helyet szerezte meg. (Gábor egyébként a müncheni Geisel’s Vinotheque junior sous-chefjeként dolgozik).
3. Stockholm másfajta sikert is hozott Magyarországnak, itt hirdették ki, hogy 2016-ban hazánk rendezheti a következő európai döntőt.
4. A ‘Best Poster Prize 2015’ díjat 2015. január 28-án, Lyonban Magyarország nyerte, immár másodszor. A HG360 győztes plakátjának kreatív koncepciója (Fotó: Sárosi Zoltán) a magyar kártya formai világának és a séf által felhasznált alapanyagoknak az összeillesztésére épült. Az elrendezésben hozzávalók is szerepeltek, például a kápia paprika vagy a gyöngytyúk – a lyoni döntő húsételének fő témája.
5. A regionális döntőig úgy juthat el valaki magyar színekben, ha 2016. február 18-án a hazai döntőt megnyeri.
6. 2016. május 10–11-én Magyarország, azon belül is a Hungexpo–Budapest területe ad otthont a Bocuse d’Or európai selejtezőjének.
7. A magyar fővárosban is egy 5 óra 35 percen át zajló lélegzetelállító kulináris produkcióra számíthatnak az érdeklődők, amelynek keretében a 20 nemzeti válogatóverseny győztese tudása legjavát hozza.
8. Innen lehet bekerülni Európa 11 legjobb szakácsnak a Bocuse d’Or 2017-es lyoni világdöntőjébe.
9. A budapesti rangadó a versenyek sorában azért izgalmas mérföldkő, mert a nemzetközi mezőny felének sorsa itt dől el, ami az európai válogatóverseny rangját még jelentősebbé teszi.
10. A magyar verseny kiváló promóciós eszköz és országimázs-építő lehetőség. Budapestnek egyedülálló alkalom arra, hogy a nemzetközi porondon előtérbe kerüljenek termékei, kulturális és turisztikai kincsei, illetve gasztronómiája.
11. Hazai vonatkozású érdekesség, hogy a felkészülés és a verseny során a gasztronómiai iparág szereplői páratlan összefogást mutatnak.
Fotó: Zoltai András
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez