10 ok, amiért szeretjük az epret
Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! A mai összefoglalónkat ennek a csodás kis piros finomságnak a dícséretére szenteljük.
1. Alacsony a kalóriatartalma, így fogyókúra esetén is bátran fogyasztható. Egy kis tálka - 10 dkg - eper mindössze 27 kcal-t tartalmaz.
2. Bogyós gyümölcsök közül az egyik legjobb C-vitamin tartalmú, ezáltal erősíti az immunrendszert
3. Népi gyógyászatban régóta használják az emésztőrendszer tisztítására. Azt tartják róla, hogy serkenti a máj működését.
4. Hála a mangán tartalmának serkenti a vérképzést és a sejtek növekedését, erősíti a csontokat, a hajat, a bőrt.
5. Önmagában is isteni finom, elsősorban így javasoljuk fogyasztani. Ha esetleg mégis szeretnéd variálni, szerencsére igen sokrétűen felhasználható. Készíthetsz belőle házilag gyümölcsös joghurtot (és az nem a bíbortetűtől lesz piros túrókrémet, turmixokat, limonádét, levest, szószt, desszerteket, gyümölcssalátát, zöldsalátákhoz is keverheted.
6. Mivel 90%-a víz, kiválló szomjoltó (persze csak ha naturan, cukor nélkül fogyasztjuk). Az eper fogyasztása jótékony hatású lehet a koleszterinszint csökkentésében, ezáltal védve a szív- érrendszert.
7. Egy torontói kutatócsoport huszonnyolc magas vérszírszintű személyt vizsgált meg, akik egy speciálisan összeállított étrendet követtek, mely tartalmazott szóját, rostokat, növényi szterineket, magvakat. Mivel az eper nagy antioxidáns tartalmú, ezért a csapat egyik fele epret (454 g/nap, 112 kcal), a másik zabkorpás kenyeret (65 g/nap, 112 kcal) kapott kiegészítésül a vizsgálat idején. Egy hónap múlva azt figyelték meg, hogy az eperfogyasztók laboreredményei javultak. Összegzésként megállapították, hogy a diéta kiegészítése gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel segít abban, hogy a táplálkozási ajánlások könnyebben betarthatóak legyenek, hiszen így finomabb, változatosabb az étrend, valamint hozzájárulnak a szívkoszorúér-betegség kockázatának csökkentéséhez is.
8. Nagyobb mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, amelyek tartósítják, és hatékonyabbá teszik a vitaminokat. Erőteljes antioxidánsok, amelyek lassítják a szervezet öregedési folyamatait, segítik a bőrt a sugárzások káros hatásainak kivédésében, valamint a szép bőrszínkialakításában. További lehetséges előnyeik – amelyek m az immunrendszer működésének erősítése, asztma és allergia ellenes, vírus és baktériumölő valamint májvédőhatás, a daganatos sejtek képződésének gátlása, valamint befolyással vannak a hajszálerekrugalmasságára és áteresztő képességére.
9. Nemcsak megehetjük, akár magunkra is kenhetjük. Otthon készíthető natúr kozmetikumoknak is hasznos alapanyaga lehet. Bőrbe dörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől.
10. Már a látványa, az illata is energiával tölt fel.
TIPP: a boltok polcain először a külföldi eprek jelennek meg. Mi azt tanácsoljuk, válaszd inkább a hazait! Nemcsak nemzeti elfogultságból, mert a mi eprünk finomabb, de a külföldről behozott társait valamivel kezelni kell, hogy kibírják az utazást, míg a mi boltjaink polcaihoz eljutnak és még itt is csábosan mosolyoghassanak ránk. Ezekre a különböző növekedésszabályozó vegyszerekre, gyantákral, viaszokra az egészségednek semmi szüksége, ha másért nem, márcsak ezért is érdemes a hazait választani. A legjobb persze, ha a saját eprünket élvezhetjük. Akinek nincs kertje, akár balkonra is telepítető.
Mikor ne? Az eper számos pozitív tulajdonsága nem mindenki számára ajánlható. Van aki fogyasztására allergiás reakciókkal reagál, viszkető csalánkiütések jelennek meg a bőrön. Ez esetben ne fogyasszuk. Aki érzékeny az aszpirinre, annál nagy erre az esély, mert az eper nagy mennyiségben tartalmaz az aszpirin hatóanyagával, a szalicilsavval rokon vegyületeket. Az idült emésztőrendszeri panaszok esetén - pl. bélgyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, epegyulladás - az eper apró magvai irritációt okozhatnak, ezekben az esetekben is jobb kerülni a fogyasztását.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez