STYLELIFE / Gasztronómia


Csokiba mártott szalagos fánk

  • 2014. október 16.

Ha még nem mondtam volna, a szalagos fánk a kedvencem. Örök klasszikus, gyerekkort idéző, és mindig telitalálat. Persze most sokan megkérdezhetik, hogy miért fáradjanak olajszagban állva a konyhában, ha fánkhoz bárhol hozzá lehet jutni. Erre csak azt tudom mondani, azért, mert a saját mindig jobb, és mindig jobban ízlik.

olvass tovább

Klasszikus gofri mézes-fahéjas öntettel

  • 2014. október 14.

Ez a tökéletes reggeli, legalábbis szerintem. Gyors, olcsó és elképesztően finom. Legalábbis azoknak, akik többre vágynak a vajas pirítós-tea kombinációnál felkelés után. A teflon edényt még mosogatni sem kell, a sietősebbek pedig magukkal is vihetik a gofrikat munkába is, nagyon jól szállíthatóak.

olvass tovább

Toszkán szerelem Pesten

  • 2014. október 14.

Egy jó olaszt, nemcsak egy hithű olasz hazafi akar enni, hanem a magyar ember is megkívánja néhanapján. S ha e mellé még egy kis napfényre, vízre és toszkán szellőre is vágyunk, akkor nem kell mást tennünk, csak le kell sétálnunk a Belgrád rakpartra, ahol valóban megérint bennünket a legnagyobb olasz tartomány, fűszerillatú lehelete.

olvass tovább

Mivel pótoljuk a búzadarát?

  • 2014. október 11.

A rizsdara a lisztérzékenyek étrendjében is jól használható összetevő, különösen azok számára jó alternatíva, akik a kukoricadara ízét nem kedvelik. A rizs 77% százalék keményítő formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8% fehérjét és 1,3 % zsírt tartalmaz, továbbá 0,6%-a ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot, cinket tartalmaz.

olvass tovább

Vörösboros-aszalt szilvás sertésragu

  • 2014. október 07.

Imádom azokat a fogásokat, ahol az édes és a sós keveredik. Ez a mostani anyukám jól bevált receptje, egyszerre testes és gyümölcsös. Az aszalt szilvát szinte minden főételbe el tudom képzelni, akár köretként, akár töltelékként. Most a hússal együtt sült, így teljesen magába szívta a törzsanyagokat, amitől hihetetlen íze lett. Ebben a receptben az is jó, hogy nagyon egyszerű és viszonylag gyorsan megvan, de egyáltalán nem szokványos.

olvass tovább

Mini almás tarte tatin

  • 2014. október 02.

Folyós karamell, fahéja párolt alma, omlós vajas tészta: ez a francia almás tarte tatin, azaz fordított torta. Sem ízeiben, sem küllemében nem marad el a mini verziója, legfeljebb kisebb lesz a cukor sokk. Sokszor készítek francia fordított tortát, sok ízben kipróbáltam már, most pedig a formájával kísérleteztem. Így is, úgy is telitalálat, biztosan állíthatom.

olvass tovább

Fehérboros cukkinifőzelék cékla ropogóssal

  • 2014. szeptember 30.

Ismét egy könnyű, zöldséges étel, mégse fordul elő túl gyakran a konyhákban. Vannak bizonyos alapanyagok, amiket rendre kikerülünk a közértben, és nem gondolunk rájuk önálló ételként. A cukkini is, de még inkább a cékla ilyen. Előbbit maximum levesként, köretként, utóbbit kizárólag savanyúságként szokták fogyasztani. Pedig a cékla nem csak finom, egészséges is: erős vérképző hatású, valamint a májnak is jót tesz. A tökfélék családjából származó cukkini pedig magas víztartalma miatt hidratáló hatású, és C-vitamin tartalma is magas. Ki ne szeretné őket?

olvass tovább

Fehérboros almatorta

  • 2014. szeptember 25.

Ez a desszert lehetne akár a karácsonyi asztal éke is, hiszen abszolút a tél ízeit hozza: fahéj, szegfűszeg, párolt alma, forralt bor tobzódik benne. Nem akarom siettetni az idő múlását, szerintem az őszhöz is remekül passzol, ráadásul ez a darab születésnapra készült, úgyhogy az ünnepi jelleg adott volt.

olvass tovább

Fügesaláta mézzel és feta sajttal

  • 2014. szeptember 23.

Imádom a salátákat, sok embertől viszont azt hallom, unalmasnak találják, ezért keveset fogyasztják. Pedig ha többet variálnánk a hozzávalókat, és persze az ízeket (ne féljünk például a sós és az édes párosításától), akkor biztosan többeknek lenne a kedvence. Volt rá példa, hogy ezt az ízes fügesalátát reggelire beletettem a bagettembe, ebédre hús mellé ettem, vacsorára pedig magában. És nem untam meg.

olvass tovább

Csupa csoki torta

  • 2014. szeptember 18.

Múlt hét óta elég barátságtalan az időjárás. Sokkal jobban szeretem a szűrt napsütéses, sárga avarban sétálós őszt. Azért remélem, ilyenben is lesz részünk, de addig is a hűvösebb napokon sokat segít egy langyos csokitorta. Elég gyorsan készen van, és annyira tökéletesen tömény, hogy semmi mást nem kívánunk hozzá, maximum egy kevés tejszínhabot.

olvass tovább