Kulcsszó keresés /


High Tech Kerámia - a régi „új” anyag az óra és ékszergyártásban

  • 2014. május 21.

Igen, sokaknak a kerámia szó hallatán a fazekasság és a konyhai edények jutnak eszébe. Azoknak most az elején leszögezzük, itt most nem arról az anyagról beszélünk. Az anyag mármint a High Tech kerámia története 1986-ban kezdődött, amikor a svájci Rado cég akkor forradalmi újításként megjelent az első kerámia tokos és csatos órakollekcióval. Előttük ezt a szintetikus anyagot csak a F1-es autók motorjában és az űrrepülők borításánál használták a magas keménysége és nagy hő tűrő képessége miatt.

olvass tovább

Julia Child nyomdokain

  • 2014. május 16.

Annak, akinek valaha volt, van, vagy lesz köze a gasztronómiához, volt már a kezében Julia Child szakácskönyv. Az pedig, aki valaha írt vagy írni fog gasztro blogot, látta a Julie&Julia című filmet a nagyszerű Meryl Streeppel és Amy Adams-szel. Vannak kultikus fogásai az amerikai szakácsnőnek, aki egyébként elég nagy rutint szerzett a francia konyhaművészet terén. Ilyen étel a Boeuf Bourguignon, azaz a burgundiai marha. Előre szólok, nagyon kezdők csak kellő lelkesedéssel és egy teljesen szabad napon vágjanak bele az elkészítésébe, mert ez bizony nem egy ötperces művelet.

olvass tovább

Közétkeztetés itthon

  • 2014. május 09.

Hiába a gondos odafigyelés és a megválogatott alapanyagok használata konyhánkban, ha gyermekeinknek az oktatási intézményekben nem megfelelő ételeket szolgálnak fel. Az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ajánlása alapján egy óvodás korú gyerek napi energiaszükségletének 65%-át, egy bölcsődésnek 75%-át kell a közétkeztetőnek biztosítania. Azonban Magyarországon nincs olyan intézmény, amely az ajánlott minőséget teljesíteni tudná. Óvoda- és bölcsődeválasztás előtt tehát nem árt tájékozódni arról sem, hogy milyen étlapot állítanak össze az egyes helyeken.

olvass tovább

Szia Anya!

  • 2014. május 05.

A konyhában álltál, és neked tudnod kellett, hogy megint valami csínyen töröm a fejem, mert mélyen hallgattam és tőlem tényleg nem volt megszokott a nagy csend. Biztos voltál benne, hogy megint rossz fát teszek a tűzre, vagy megsebesítem magam, mint két héttel azelőtt, amikor bevágtam a fejem a szekrény fogójába. Az egészet persze Salira fogtam.

olvass tovább

Sós pite a húsvéti újrahasznosítás jegyében

  • 2014. április 23.

Már többször jelét adtam, mennyire vonzódom a francia konyhához, hát ismét egy gall receptet hoztam. Ez a pite tökéletes reggelire, de egy kis salátával meg egy jó borral könnyű ebéd fogás is lehet belőle. A húsvéti ünnepek után biztos vagyok benne, sokak hűtőjében bújik meg maradék sonka, újhagyma, tojás. Pont ezekre lesz szükségünk a hagyományos quiche lorainne kissé magyaros verziójának elkészítéséhez. Valójában annyi csak a változtatás, hogy bacon szalonna helyett sonkát pirítunk bele, minden másban autentikusak maradunk.

olvass tovább

Hogy legyen mit kenni a húsvéti kalácsra

  • 2014. április 20.

A mi családunk húsvétkor inkább a laza, ráérős étkezéseket preferálja, és ilyenkor több a hidegkonyhai étel is. Hogy ne csak főtt tojást együnk sonkával a végtelenségig, bevezettem még egy fogást választékbővítésnek, ami passzol a kalácshoz is. Ez a nyúlmáj pástétom minden ízében belesimul a húsvéti menüsorba, ráadásul gyorsan és egyszerűen elkészíthető.

olvass tovább

Ingyenkonyha ezerrel?

  • 2014. március 25.

Kis hazánkban meglehetősen sűrűn veszek részt sajtájokon. Ezeken az eseményeken átlagon felüli az egy négyzetméterre eső öltönyös urak száma, ami felettébb felkelti érdeklődésemet (ruházatilag). Megfigyeléseimmel ezidáig csupán magamat, továbbá szűkebb környezetemet fárasztottam, de a legutóbbi ilyen esemény végleg betette nálam a kaput, nincs mit tenni, ki kell írjam magamból.

olvass tovább

Napi üzenet - 2014. március 4.

  • 2014. március 04.

A mai napon fejezz be az elkezdett, be nem fejezett dolgaid, teret adsz az újnak. Ma testápolás, konyhai tennivalók, várárlás napja van. Napi megerősítés: nyitott és befogadó vagyok egy örömteli, tartalmas életre.

olvass tovább

Kreol konyha - Jambalaya

  • 2014. március 03.

A jambalaya olyan amerikai-spanyol-francia étel, mely félig rizottó, félig paella. A spanyol bevándorlók készítették először, de mivel csak drága volt a sáfrány, így azt paradicsommal helyettesítették. New Orleansban lett aztán ebből a jambalaya, ahol francia és karibi befolyásra kerültek bele kreol fűszerek, a cayenne bors, koriander, oregano, fokhagyma, chili, stb. Hasonlóan a paellához ez sem kötött recept, hozzáadni halat, rákot, bármilyen zöldséget. Ami fontos, az a fűszerezés, illetve, a füstölt kolbász! Fűszeres, kicsit csípős és nagyon finom. Íme a recept:

olvass tovább

Dolce Vita II.

  • 2014. február 21.

Mindenki számára egyértelmű kell, hogy legyen, a cukorfogyasztás káros, veszélyes az egészségre nézve. Romolo, természetgyógyász a múlt század elején így említette a cukrot, hogy a három fehér méreg csoportjába tartozik és a zacskókra nyugodtan rátehetnék a halálfejét. Nem azonnal, hanem lassan, de biztosan pusztítanak. A három fehér méreg: fehér cukor, fehér liszt, konyhasó! Azt mondta " most indult el az emberiség egészségének hanyatlása" és milyen igaza volt.

olvass tovább