Kulcsszó keresés /


Grillezett camambert mézes mandulával

  • 2014. július 03.

Ez a mostani cikk nem is igazán recept, sokkal inkább egy jó tipp egy könnyed nyári ebédhez, amikor senki sem akar órákat eltölteni a konyhában ácsorogva, de a zacskós leves ki van zárva egyértelműen. Csupa friss dolog van benne, és aki olvasta a hétfői cikket a házi meggylekvárról, érteni fogja hogyan is született meg ennek a menünek a gondolata.

olvass tovább

Rácsozzuk be a nyarat!

  • 2014. június 17.

Régen nem volt pite, pedig ha van valami, amiért megveszek, az ez. A családi tűzhely hangulatát, közös ebédeket, délutáni nagy beszélgetéseket idézi. Büszke vagyok rá, vagy legalábbis jól esik, ha hozzánk jön valaki, akkor mindig van a konyhában belőle egy szelet. Kivétel ebből a mostaniból, ezt ketten egy este alatt elpusztítottuk. Pedig elvileg nem is szeretem az édességet.

olvass tovább

Komposzt Kisokos Kezdőknek

  • 2014. május 31.

Manapság egyre inkább fontossá válik, hogy környezettudatosan éljük mindennapjainkat, és minden lehetőséget megragadjunk a környezetszennyezés elkerülésére. Mind a konyhában, mind a kertben rengeteg szerves hulladék keletkezik, amit hasznosíthatunk terményeink talajának minőségét javíthatva. Komposztáljunk bátran! A komposztálás folyamatáról Tóth Ádám, kertészeti szakemberünket kérdeztük.

olvass tovább

Federer a világ egyik legjobb séfével főzött

  • 2014. május 28.

Két világelső – a teniszcsillag Roger Federer és Yannick Alléno, a három Michelin-csillaggal elismert francia séf stílusos konyhai bemutatót tartott Champagne szívében az Le & étterem megnyitóján. A champagne-ért rajongó sztár, mint a Moët & Chandon nagykövete örömmel segített be az est fogásainak elkészítésénél és világhírű stílusérzékét most a konyhában próbálta megcsillantani.

olvass tovább

High Tech Kerámia - a régi „új” anyag az óra és ékszergyártásban

  • 2014. május 21.

Igen, sokaknak a kerámia szó hallatán a fazekasság és a konyhai edények jutnak eszébe. Azoknak most az elején leszögezzük, itt most nem arról az anyagról beszélünk. Az anyag mármint a High Tech kerámia története 1986-ban kezdődött, amikor a svájci Rado cég akkor forradalmi újításként megjelent az első kerámia tokos és csatos órakollekcióval. Előttük ezt a szintetikus anyagot csak a F1-es autók motorjában és az űrrepülők borításánál használták a magas keménysége és nagy hő tűrő képessége miatt.

olvass tovább

Julia Child nyomdokain

  • 2014. május 16.

Annak, akinek valaha volt, van, vagy lesz köze a gasztronómiához, volt már a kezében Julia Child szakácskönyv. Az pedig, aki valaha írt vagy írni fog gasztro blogot, látta a Julie&Julia című filmet a nagyszerű Meryl Streeppel és Amy Adams-szel. Vannak kultikus fogásai az amerikai szakácsnőnek, aki egyébként elég nagy rutint szerzett a francia konyhaművészet terén. Ilyen étel a Boeuf Bourguignon, azaz a burgundiai marha. Előre szólok, nagyon kezdők csak kellő lelkesedéssel és egy teljesen szabad napon vágjanak bele az elkészítésébe, mert ez bizony nem egy ötperces művelet.

olvass tovább

Közétkeztetés itthon

  • 2014. május 09.

Hiába a gondos odafigyelés és a megválogatott alapanyagok használata konyhánkban, ha gyermekeinknek az oktatási intézményekben nem megfelelő ételeket szolgálnak fel. Az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ajánlása alapján egy óvodás korú gyerek napi energiaszükségletének 65%-át, egy bölcsődésnek 75%-át kell a közétkeztetőnek biztosítania. Azonban Magyarországon nincs olyan intézmény, amely az ajánlott minőséget teljesíteni tudná. Óvoda- és bölcsődeválasztás előtt tehát nem árt tájékozódni arról sem, hogy milyen étlapot állítanak össze az egyes helyeken.

olvass tovább

Szia Anya!

  • 2014. május 05.

A konyhában álltál, és neked tudnod kellett, hogy megint valami csínyen töröm a fejem, mert mélyen hallgattam és tőlem tényleg nem volt megszokott a nagy csend. Biztos voltál benne, hogy megint rossz fát teszek a tűzre, vagy megsebesítem magam, mint két héttel azelőtt, amikor bevágtam a fejem a szekrény fogójába. Az egészet persze Salira fogtam.

olvass tovább

Sós pite a húsvéti újrahasznosítás jegyében

  • 2014. április 23.

Már többször jelét adtam, mennyire vonzódom a francia konyhához, hát ismét egy gall receptet hoztam. Ez a pite tökéletes reggelire, de egy kis salátával meg egy jó borral könnyű ebéd fogás is lehet belőle. A húsvéti ünnepek után biztos vagyok benne, sokak hűtőjében bújik meg maradék sonka, újhagyma, tojás. Pont ezekre lesz szükségünk a hagyományos quiche lorainne kissé magyaros verziójának elkészítéséhez. Valójában annyi csak a változtatás, hogy bacon szalonna helyett sonkát pirítunk bele, minden másban autentikusak maradunk.

olvass tovább

Hogy legyen mit kenni a húsvéti kalácsra

  • 2014. április 20.

A mi családunk húsvétkor inkább a laza, ráérős étkezéseket preferálja, és ilyenkor több a hidegkonyhai étel is. Hogy ne csak főtt tojást együnk sonkával a végtelenségig, bevezettem még egy fogást választékbővítésnek, ami passzol a kalácshoz is. Ez a nyúlmáj pástétom minden ízében belesimul a húsvéti menüsorba, ráadásul gyorsan és egyszerűen elkészíthető.

olvass tovább