Kulcsszó keresés /


Kreol konyha - Jambalaya

  • 2014. március 03.

A jambalaya olyan amerikai-spanyol-francia étel, mely félig rizottó, félig paella. A spanyol bevándorlók készítették először, de mivel csak drága volt a sáfrány, így azt paradicsommal helyettesítették. New Orleansban lett aztán ebből a jambalaya, ahol francia és karibi befolyásra kerültek bele kreol fűszerek, a cayenne bors, koriander, oregano, fokhagyma, chili, stb. Hasonlóan a paellához ez sem kötött recept, hozzáadni halat, rákot, bármilyen zöldséget. Ami fontos, az a fűszerezés, illetve, a füstölt kolbász! Fűszeres, kicsit csípős és nagyon finom. Íme a recept:

olvass tovább

Nelliz konyhája: fügés falatok

  • 2013. november 27.

Ha vásárolni megyek a fűszeresemhez, legalább 3 féle sajtot veszek. Ma többek között egy brie-re esett a választásom, ez volt az alapja a vacsoránknak. Fügével, és baracklekvárral készítettem el.

olvass tovább

Adventi Ünnep a Bazilikánál

  • 2013. november 21.

Advent első vasárnapján, december 1-jén harmadik alkalommal gyúlnak ki a fények a Bazilika előtt, ahol esténként a megnyitó napjától az újévig Budapest leglátványosabb vizuális élményében lehet része a látogatóknak. A Bazilika homlokzatán életre keltett karácsonyi motívumok mellett az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat vásári forgataggal, korcsolyapályával, színes programokkal és jótékonysági akciókkal fűszerezi az ünnepi készülődést.

olvass tovább

Mai mosoly: csirkés jalfrezi

  • 2013. november 13.

Erről a receptről egy volt kolléganőmtől hallottam, aki afrikai barátja révén ilyen érdekes curryket hozott be az irodába. A jalfrezi egyfajta curry, mely paradicsomból, paprikából, hagymából és különféle zöldségekből, vagy húsokból készül. Fűszeres, csípős és érdekes elsősorban azért, mert a paprika miatt olyan kellemesen édes-savanyú lesz. A receptben nem a hagyományos chilit, hanem zöld chilit használtam, így az étel nem annyira csípős. A helyiek erre mondanák, hogy amolyan turista csípős. Angliában az egyik legnépszerűbb indiai étel, természetesen a tikka masala után.

olvass tovább

A pincékbe rejtett csodák helye - X. Tolcsvai Borfesztivál

  • 2013. július 24.

Végy egy gyönyörű történelmi települést a Zemplén szívében, több száz éves múlttal rendelkező pincéket és finom helyi borokat, melynek minden cseppjében ott van a borászok szíve, jól keverd össze, ízlés szerint fűszerezd egy kis helyi vendégszeretettel és máris kész a Tolcsvai Borfesztivál.

olvass tovább

Kencefőzés a nyertesekkel

  • 2013. június 15.

Van Óbudán egy csoda hely, Kence Konyha a neve, ahol a fűszernövények mellett kencék és szappanok illatoznak. Ebben nem is volna első hallásra talán semmi különleges, ha nem ott, helyben készülnének ezek a csodaszerek.

olvass tovább

Gondolatok Agatha Seymour-tól - július 15.

  • 2012. július 15.

Rajongok a keleti ételekért. Szeretem a különleges ízvilágukat, a finom fűszerezésüket. Ha perzsa étteremben járok a finom ételek mellett biztosan élek a vizipipázás örömével is. Lehetőség szerint a gyümölcsös és mentás ízesítést választom, de ki-ki ízlése szerint döntsön.

olvass tovább

A fűszeres

  • 2012. június 27.

Lássuk, mit főzött nekünk az az ember, aki képes volt világhírnévre szert tenni egy olyan országból, ahol napi négy szakácskönyv jelenik meg!

olvass tovább