Zöldségkrémleves rántott avokádóval
A hideg idő megérkeztével jól esnek a finom krémlevesek. Most elhoztunk egy ínycsiklandozó receptet nektek, melyet pillanatok alatt el is lehet készíteni a hétköznapokban.
olvass továbbA hideg idő megérkeztével jól esnek a finom krémlevesek. Most elhoztunk egy ínycsiklandozó receptet nektek, melyet pillanatok alatt el is lehet készíteni a hétköznapokban.
olvass tovább„Itt van az ősz, itt van újra…” vele együtt pedig az évszak legkedveltebb zöldsége a sütőtök. Amellett, hogy isteni finom, rengeteg jótékony hatással bír.
olvass továbbIsmerjük meg a zöldségek vörös démonját, mely az egyik legkiválóbb természetes méregtelenítő és vértisztító szuperételünk. A cékla nem csupán egészségmegőrző vitaminbomba, hanem szemet gyönyörködtető színfolt a piacok standjain, és méltán érdemelte ki a gyógyító zöldség címet.
olvass továbbTöbb száz gyermeket és családját buzdította zöldség- és gyümölcsfogyasztásra a zöldség és gyümölcs ünnepen Frutti és Veggi. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Interfel szervezésében megvalósuló zöldség- és gyümölcsfogyasztásra ösztönző kampány – és annak kabalafigurái (Frutti és Veggi) – a PlayKID gyermeknapi rendezvényén is népszerűsítették az egészséges étkezést.
olvass továbbEz a zöld méregtelenítő turmix energetizál, megtisztítja a szervezetedet a káros anyagoktól, és az emésztésre is jótékony hatással van. Ne rettentsen el a zöld szín, és a zöldségek ízétől való félelem. A gyümölcsök hozzáadásával készült smoothie-t még a gyerekek is örömmel fogyasztják, anélkül, hogy tudatában lennének, hogy valójában mennyi zöldséget fogyasztanak éppen.
olvass továbbKöményes savanyúságként mindig is nagy kedvencem volt, de csak pár éve fedeztem fel, mennyi minden készíthető a cékla nevű szuperzöldségből. Ez az élénkszínű, édeskés, ropogós gyökér számtalan formában fogyasztható, levesként, főételként, italként, de gyümölcsökkel, zölkdségekkel kombinálva nagyszerű nyers salátaalap vagy nassolnivaló.
olvass továbbA kukorica saláta azért tökéletes köret, mert ehetjük sült vagy rántott húsokhoz, és zöldségekhez, ráadásul krumplival és rizzsel együtt is nagyon finom. Most egy kicsit különlegesebb változathoz hoztunk receptet, ugyanis ez barackkal, fetával és bazsalikommal készül.
olvass továbbA Magyarországon 25 éve jelen lévő Bonduelle két újdonsággal bővítette fagyasztott termék-portfólióját. Európa zöldségspecialistájának is minősített márka a krémleves- zöldségkeverékek kategóriában fejlesztett: most már sütőtök és karfiol-krémleves alapot is kínál a fogyasztóknak. A termékbevezetést egy országos, nyereményjátékkal egybekötött kampány is erősíti, amelynek arca a népszerű gasztro-blogger: Fördős Zé.
olvass továbbIgazán szívet melengető a piaci standokra megérkezett különböző formájú, és a narancs különböző árnyalataiban pompázó sütőtökök látványa. Jobb kedvre derít, és azonnal kedvet kapunk egy finom, könnyű, vitamindús, sütőtökös étel elkészítéséhez. A sütőtök az év utolsó zöldsége, egy igazi last minute vitaminbomba, ami méltán érdemelte ki a szuperétel minősítést.
olvass továbbAz ősz egyet jelent a tökszezonnal, a többség legnagyobb örömére, hiszen a gömbölyű, narancssárga zöldségekből nem csak ínycsiklandozó fogásokat, hanem remek őszi dekorációt is készíthetünk. Viszont előfordulhat, hogy nincs sok kedvünk a tökmagok között turkálni, és összekoszolni a lakást. Van is egy remek tippünk az őszi hangulatú, töklámpásos dekorációhoz, ami nem jár semmilyen plusz problémával!
olvass továbbA zeller Dél-Európából terjedt el és már a görögök is fogyasztották ezt a zöldséget a középkorban. Nálunk pedig a középkorban vált népszerűvé, de nem csak azért, mert remek fűszernövény, hanem számos jótékony hatást tulajdonítottak neki a gyógyászatban. Azonban ma már nem csak a népi gyógyászat leírásaira kell támaszkodnunk, mert bizonyítottan nagyon sok jótékony hatása van a szervezetünkre ennek a növénynek.
olvass továbbVasárnap előállhatunk egy-egy időigényesebbnek tűnő (tényleg csak a látszat, ugyanis pofonegyszerű elkészíteni) reggeli, vagy brunch fogással. Pontosan ilyen étel a tonhalkrém, ami ugyanolyan finom friss bagettel, mint pirítóssal, főleg, ha friss zöldségeket is tálalunk mellé.
olvass továbbA svéd gombasaláta az egyik legjobb dolog, ami a paradicsom és a gomba házasításából születhet. Isteni finom lehet pirítóssal ráérős hétvégék reggelein, de vendégség esetén is kínálhatjuk sült húsokhoz vagy zöldségekhez. Nem szükséges hozzá túl sok alapanyag, ráadásul a hűtést leszámítva kb. negyed óra elkészíteni, így last minute vacsora ötletnek sem utolsó.
olvass továbbA gyros saláta a családunkban és a barátaim körében is az egyik legnépszerűbb fogás családi összejövetelek, ünnepek, vagy vendégség esetén, aminek minden alkalommal elkéri valaki a receptjét. Tekintve, hogy húst és zöldséget is jócskán tartalmaz, a legegyszerűbb, ha friss kenyeret vagy pirítóst kínálunk hozzá, de húsimádók számára sültek, rántott ételek mellé is tökéletes lehet köretként.
olvass továbbA smoothie egy krémes állagú, gyümölcsből és/vagy zöldségből készített, édes vagy sós ital, amely éppúgy kiváló vitaminforrás télen, mint nyáron. A turmixoktól elsősorban abban különbözik, hogy kizárólag növényi összetevőkből áll, hígítása nem tejjel vagy joghurttal történik, hanem vízzel, de remek smoothie készíthető gabona és magitalok hozzáadásával is. Mi imádjuk, rengeteg verziót el bírunk belőle képzelni, de most a 6 kedvenc receptünket mutatjuk meg nektek.
olvass továbbImádjuk az ázsiai konyhát, de állandóan étteremben enni vagy rendelni nem kimondottan pénztárcabarát. Egy eredetileg csirkével készült, könnyű receptet osztunk meg most veletek tofuval, a vegetáriánusoknak is kedvezve. A tofut ropogósra kell pirítani, egy kis ázsiai szósszal nyakon önteni, párolt zöldségekkel tálalni, és máris kész az egészséges vacsora.
olvass továbbHogy lesz egy egyszerű répa levesből ázsiai fogás? Fűszerek, és persze egy kis kókusz. Én imádom a krémleveseket, egyszerűek, laktatóak, és ami a legfontosabb szempont: nagyon egészségesek. Szerintem az összes zöldségből elkészíthető, csak rá kell őket dobni egy kis hagymára, puhára párolni alaplében, majd leturmixolni. Mivel nálunk gyakran készülnek krémlevesek, szívesen megspékelem egy kis extrával, hogy sose unjuk meg. Az egyik ilyen érdekes alapanyag a dióolaj, amit az Őrségben szereztem be, és az íze remekül harmonizál a répával. Persze bármilyen ízesített olaj, vagy akár vaj is megfelelő hozzá.
olvass továbbKutatások bizonyítják, hogy a különböző szeletelési technikák nem kizárólag a gyümölcsök, zöldségek kinézetében és ízében eredményeznek különbséget, de a tápanyagok felszívódásában is. A mesteri munkához persze egy jó késre, valamint sok-sok gyakorlásra is szükségünk van. Íme, néhány tipp!
olvass továbbIlyenkor a nyári kánikulában nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő folyadékbevitel fontosságát! Ne várd meg, amíg szomjas leszel: az már a szervezet részéről egy figyelmeztető jelzés. Az elsődleges folyadékforrásnak a legjobb természetesen a tiszta víz, de ha szeretnénk ezt variálni, változatosabbá tenni, jó kiegészítés lehet a házilag készült zöldséges, gyümölcsös italok. A mai napra készítettünk egy kis válogatást a kedvenc frissítőinkből. Íme:
olvass továbbA kertészkedés sok tanulást és ismeretgyűjtést igényel, ennek ellenére kellemes kikapcsolódást jelenthet, remek stressz űző, így megéri a befektetett időt és energiát. Remek program lehet kicsiknek és nagyoknak: gyermekeinkkel könnyebben szerettethetjük meg a különböző gyümölcs- és zöldségféléket, valamint kiváló képességfejlesztő is egyben. Bár először bonyolult feladatnak tűnhet, kellő utánajárással és ismeretszerzéssel egy kellemes új hobbyt találhatunk, ha belevágunk a kertészkedésbe.
olvass tovább