Sporttáplálkozás titkai: Mit érdemes edzés előtt, alatt és után fogyasztani?
Mire érdemes odafigyelni? Miért fontos a sporttáplálkozás ismerete nem csak "profiknak"?
olvass továbbMire érdemes odafigyelni? Miért fontos a sporttáplálkozás ismerete nem csak "profiknak"?
olvass továbbMindannyian odavagyunk az olasz konyháért a barátnőimmel, azonban én magam is igyekszem leredukálni a szénhidrát fogyasztását a lehető legalacsonyabb szintre, így hetente általában csak egyszer engedélyezek magamnak tésztát vagy pizzát ebédre. Ezért szuper az alábbi cukkinis lasagne recept, ami tészta nélkül készül. Túl szép, hogy ez még finom is legyen? Pedig így van!
olvass továbbNem csak sírva vígad a magyar, és nem kizárólag pálinkával oltja szomját - derült ki a The Famous Grouse nagyszabású bulifelméréséből. A kitöltők döntő többsége úgy gondolja, hogy a jó zene és társaság elképzelhetetlen alkohol nélkül, és mindössze 3%-uk absztinens. Az sem titok már, hogy tízből kilenc bulizó röviditalokat fogyaszt, 50%-uk kísérőt sem iszik mellé, és legszívesebben egy hollywoodi sztárral koccintana.
olvass továbbAz Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium (ACAAI) közleménye szerint a belgyógyászok és gyermekorvosok tudása nem naprakész az allergiás betegek ellátásával kapcsolatban. A kérdőíves felmérés során például csak 50 százalékuk tudta, hogy súlyos allergiás reakció esetén mi a teendő. Az eredmények kapcsán a szakmai szervezet a szakszerű ellátás, allergológussal történő konzultáció fontosságát hangsúlyozza.
olvass továbbÍgy a tavasz közeledtével, amikor szervezetünk már igencsak kiéhezett a vitaminokra és ásványi anyagokra, de a boltokban még mindig nehéz friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz jutnunk még mindig aktuális és jó megoldás, ha a csírák fogyasztásával színesítjük az étrendünket.
olvass továbbEgy új kutatás szoros összefüggést fedezett fel a két betegség közt: az asztmás felnőttek körében magasabb az alvás közbeni légzéskimaradás veszélye. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát a megelőzés lehetőségeiről kérdeztük.
olvass továbbA közönséges cickafark igen régóta használt gyógynövény: Homérosz írásából kiderül, hogy a trójai harcokban vérző katonák sebeit a segítségével gyógyították, de a növény a kínai kultúrának is szerves része. Az elmúlt évszázadokban előszeretettel alkalmazták fertőtlenítésre, teáját pedig emésztési problémákra, görcsökre, de a népi gyógyászatban még a TBC vagy a tüdőrák ellen is bevált. Manapság a női bajok szakértőjeként emlegetik. Lássuk, mit kell tudnunk róla!
olvass továbbMi magunk is sokszor írtunk már arról, hogy mennyire fontos rendszeresen halat fogyasztani. Ráadásul az nem is elég, ha mi magunk megbarátkozunk a halakkal, megtanuljuk változatosan elkészíteni őket, hanem az is a mi feladatunk, hogy a gyerekeinkkel megszerettessük ezt a fontos étket.
olvass továbbMíg évekkel ezelőtt az ördögtől valónak gondolták sokan a rágózást, addig mára – a termékek fejlődésével és a folyamatos edukációval – már a fogorvosok által is elfogadottá, sőt ajánlottá vált. A rágózás nem csak önbizalmunkra, hanem szájhigiéniánkra, nyálunk termelődésére és az éhségérzet elűzésére is kiváló hatásokkal bír, éppen ezért fogyasztásuk különösen ajánlott. Csak egy aranyszabályt kell megjegyeznünk: ha már rágunk, cukormentes rágógumival tegyük azt!
olvass továbbA pesto az olasz konyha egyik pofonegyszerű, ám mégis elképesztően ízletes csodája. Liguria tartományból származtatják, de régi írások szerint már jócskán a középkorban készítettek hasonló mártást, amit a pasta hazájában természetesen elsősorban a tésztákhoz fogyasztottak. Bár pesto egyébként remekül illik burgonyás ételekhez, és húsokhoz is, legnépszerűbb mégiscsak a spagettis változat. Hiszen az sem mindegy, milyen tésztával esszük: minél vékonyabb a pasta, annál jobban be tudja vonni ez a finom szósz.
olvass továbbBár nálunk nem szerepel az ünnepek között a hálaadás, íncsiklandozó sült húsokat mi magyarok is szívesen fogyasztunk az őszi és téli időszakban. Az unalmas köretek helyett azonban most egy igazi különlegességet ajánlunk nektek a rizs és a krumpli helyett.
olvass továbbA túlzott cukorfogyasztás hiperaktívvá teszi a kölyköket? A kiadós pulykasült elfogyasztása elálmosít? Most lerántjuk a leplet a leggyakoribb ételekkel kapcsolatos mítoszokról.
olvass továbbA csicseriborsó nagyon ideális növényi fehérjeforrás, tartalmazza a szükséges esszenciális aminosavakat a szervezet számára. Fogyaszthatjuk pástétomként, de készíthetünk belőle akár főételeket is.
olvass továbbAz ekcéma a csecsemő- és kisdedkor leggyakoribb krónikus bőrbetegsége. Gyakorisága 8-15 százalék és ez az arány egyre nő. Dr.Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusának segítségével utána jártunk, mi okozhatja a panaszokat és hogyan kezeljük a tüneteket.
olvass továbbUgye néha veletek is előfordul, hogy egy íz visszahoz egy élményt? Nekem most a füge ilyen. Egyszerűen imádom, és ahányszor eszem, mindig a nyári, törökországi élmények jutnak az eszembe. Annyira a bolondja lettem, hogy már vannak füge beszállító barátaim, akik biztosítanak a fügeutánpótlásról. Van benne A vitamin, B1- és B2 vitamin, különböző antioxidánsok, Omega zsírsavak. A káliumtartalma is magas, és nagy mennyiségben kalciumot is tartalmaz. Úgyhogy csudajó ez a mézédes gyümölcs, amit én főleg magában fogyasztok, de azért van néhány tippem arra is, hogyan használhatjuk fel másként.
olvass továbbMég Rómában ettem először profiterolt, ami első osztályú volt. Nem hiszem, hogy teljesen reprodukálható az élmény otthon, már csak a Colosseum hiánya miatt is, de aki egy kis olasz hangulatra vágyik, az nyugodtan álljon neki. Ennek az édességnek az alapja az égetett tészta, amit mi leggyakrabban képviselőfánk formájában fogyasztunk. A profiterol töltése, az íz és a mennyiségek kiválasztása már teljesen szubjektív. Van, aki teljesen beborítja öntettel, van, aki csak épphogy leönti, van, aki főzőtt csokikrémet készít, és van, aki fagyival tölti meg. Bármelyik variáció kiváló.
olvass továbbA híres divattervező 82 éves korában szenderült örök nyugalomra hosszas, 2006 óta tartó rákbetegsége után. De la Renta nagyívű pályája alatt a filmcsillagok mellett számos first lady-t is öltöztetett, például Jackie Kennedyt, Nancy Reagant, Hillary Clintont, Laura Busht és Michelle Obamát. Klasszikus és elegáns stílusáról vált ismertté. Utódját éppen múlt héten nevezte ki divatháza élére. Mi most a kreációiból összeválogatott képgalériával búcsúzunk a mestertől.
olvass továbbSokakat kísérthet az iskolai menzáról jól ismert agyon cukrozott, olajos paradicsomleves jobb esetben betűtésztával, rosszabb esetben rizzsel. Ami igazán meglepő, hogy ezt az édes verziót is el lehet fantasztikusan finomra és igényesre készíteni, ha nosztalgiázni szeretnék, szívesen fogyasztom. Az én ízvilágomhoz viszont a fűszeres, mediterrán verziója áll közelebb. Ez a leves testes, és egy pohár bor kíséretében egy remek vacsora kezdete. Tálaláskor bármivel meg lehet bolondítani, reszelt parmezánnal, mozzarella golyókkal, kis krutonokkal - ki, mivel szereti.
olvass továbbA magzat az anyaméhben az anya vérkeringéséből közvetlenül kapja a tápanyagokat a köldökén keresztül befutó ereken keresztül. Ezért is nagyon fontos, hogy az várandós nő hogyan táplálkozik, minőségi tápanyagokat tud-e biztosítani a magzatának, dohányzik-e, alkoholt milyen mennyiségben fogyaszt, milyen munka körülmények között dolgozik, szennyezi-e a környezet kemikáliáival a vérkeringésén keresztül a babát.
olvass továbbAz adott, aktuális várandósság időszakában legelső alkalommal észlelt kóros szénhidrát anyagcserezavart nevezzük gesztációs, vagy terhességi diabétesznek. Kialakulását az örökletes hajlam, fizikai állapot és az életmód mellett a terhesség alatt bekövetkező hormonális változások is elősegítik. Kezelésével kapcsolatban dr. Turi Zsuzsanna szülész-nőgyógyász, a Nőgyógyászati Központ problémás terhességek gondozására specializálódott orvosa nyilatkozott.
olvass tovább