Kulcsszó keresés /


Egy íz az erdőből – receptekkel

  • 2023. május 18.

Imádom, amikor tavasszal megyek autóval a Mecsek kanyargós útjain, az ablak letekerve, a zene szól, süt a nap és érzem a medvehagyma illatát. Ez az illatos kis növény egész Európában elterjedt, a nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, nálunk főleg a Mecsekben. Cikkünkben három mennyei medvehagymás finomság receptjét is megadjuk.

olvass tovább

Az olasz gasztronómia

Az olaszok számára az étkezés társasági esemény, a legegyszerűbb ételeket is nagy élvezettel fogyasztják. Az olasz konyha lényegesebben egészségesebb a magyarnál, hiszen több zöldséget használnak, és a nálunk elterjedt sertészsír helyett olivaolajat használnak. Ugyanakkor vonható párhuzam a két ország szokásai között, hiszen tőlük vettük át a vörös-és fokhagymát, valamint a száraztésztát.

olvass tovább

Vámpírok és vírusok ellen - fokhagyma

  • 2017. április 10.

A fokhagyma régóta világszerte nagy sikernek örvend: az egyiptomiak szent növényként tisztelték, egyes népek az ókorban varázserővel ruházták fel. A középkorban gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki. A fokhagyma gerezdeket amulettként viselték a nyakukban, mert úgy gondolták, hogy az megvédi őket a szemmel verés és a betegségek ellen.

olvass tovább

Pestos lazac fokhagymás brokkolis tésztával

  • 2017. március 22.

A következő egyszerűen és gyorsan elkészíthető receptet azoknak szeretnénk ajánlani, akik a rohanó életükben is törekszenek egészséges ételeket fogyasztani. Ebédként elegendő energiát nyújt a nap hátralévő részére, de vacsoraként is tökéletes könnyű fogás lehet.

olvass tovább

Kókusztejes-gyömbéres aranykrémleves

  • 2016. augusztus 28.

Hogy lesz egy egyszerű répa levesből ázsiai fogás? Fűszerek, és persze egy kis kókusz. Én imádom a krémleveseket, egyszerűek, laktatóak, és ami a legfontosabb szempont: nagyon egészségesek. Szerintem az összes zöldségből elkészíthető, csak rá kell őket dobni egy kis hagymára, puhára párolni alaplében, majd leturmixolni. Mivel nálunk gyakran készülnek krémlevesek, szívesen megspékelem egy kis extrával, hogy sose unjuk meg. Az egyik ilyen érdekes alapanyag a dióolaj, amit az Őrségben szereztem be, és az íze remekül harmonizál a répával. Persze bármilyen ízesített olaj, vagy akár vaj is megfelelő hozzá.

olvass tovább

Európa utolsó ősrengetege, a Bialowieza-erdő

  • 2016. február 26.

Mintha csak egy hatalmas, zöld óriás kapna be, olyan érzés belépni az ősrengeteg egyszerű fakapuján; fejünk felett összezár a zöld ezernyi árnyalatában pompázó lombkorona, s csak az erdő szokásos, halk neszeit lehet hallani. Kidőlt, korhadt fatörzsek, öles fák, puha mohatakaró, apró gombácskák és fehéren virágzó medvehagyma rétek jelzik, hogy itt már a természet az úr.

olvass tovább

Szörényi Örs konyhája: Medvehagyma

  • 2015. április 14.

Mostanság időről-időre felüti a fejét egy-egy slágertermék, amit aztán unalomig sulykol a trend. Szerintem, ha helyén kezeljük ezeket, sokkal jobban fogjuk értékelni, nem várunk tőlük többet, mint amik…

olvass tovább