Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben
Boros és egyéb kiállítók
Bárdos és Fia Pincészet - Mátraalja, Polgár Pince Kft. - Villány,
Kovács Julianna - Tokaj-Hegyalja, Demeter Pincészet - Eger, Taschnervin Kft. ? Sopron, Zódor László - Siklós, Corvinum Selection - Budapest, Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet ? Dél-Balaton, Galambos Pincészet ? Tokaj-Hegyalja, Dúzsi Tamás - Szekszárd, Monyók Pincészet ? Tokaj-Hegyalja; Agárdi Pálinkafőzde - Agárd, Pálinkaház Kft. ? Székesfehérvár; Vagoemt Kft. ? Szarvasgomba
Márton napi hagyományok
Az 1990-es évek közepén Magyarországon is elkezdett terjedni az újbor kultúrája. Először Bock József villányi borász Szent Márton bora
elnevezésű kékoportóját nyitották fel nyilvánosan és ünnepélyesen 1996. november 11-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. jóvoltából. Ezek után a magyar bormarketing szakma elhatározásából az újborral együtt Szent Márton és a libaevés kultusza lassan a magyar köztudatba is beívódott. Szent Márton napja (november 11.) alkalmából ma már az ország több helyszínén, vendéglátóegységében tartanak Márton napi libanapokat, hódolva a gasztronómiai élvezeteknek.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez