A kásán és fagyállós vodkán túl
Pirog
Az oroszoknál a pirog legalább annyira népi eledel, mint nálunka pörkölt. Nem túlzás azt állítani, hogy ahány tájegység, annyi pirog. Lehet töltelékkel és töltelék nélkül, lehet reggelire és vacsorára, lehet sörkorcsolya és vasárnapi főétel - és persze mindig lehet hozzá vodkát inni. Az oroszok mindent képesek kicsinyítő jelzővel ellátni, így a pirog se úszta meg a dolgot: az apróbb méretűeket pirozsoknak, vagyis pirogocskának nevezik. Ebből is van káposztás, gombás, húsos, túrós, de még gyümölcsös is.
Kásák
A kásák az oroszok mindennapi étele, amely az összes régióban és minden társadalmi rétegben fogyasztott. Eszik reggel, délben, este, vodka előtt és után, nemkülönben közben, hétköznap és hétvégente, ünnepnapokon, állva, ülvel, tévé előtt, esküvőn, vagy az iskolai menzán (ez a leggyakoribb eset).
Édességek
Nagyon népszerű édesség a blini, vagyis palacsinta. Előételként is fogyasztják, de gyakori önálló, fogásként is. Túrókrémmel, porcukorral, kaviárral és heringgel is eszik. A blini mellett kedveltek még a különböző torták, krémesek, teasütemények. Az elmaradhatatlan tea mellé gyakran ropogtatnak különböző sós vagy édes süteményeket.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez