Virsli, szalámi, sonka: szívnek komoly kockázat
A Harvard Egyetem közegészségügyi iskolájának kutatócsoportja a világ különböző részein, összesen 1,2 millió ember bevonásával készült 1600 jelentés adatait dolgozta fel. Mint kiemelték, már naponta átlagosan 50 gramm feldolgozott hús, például két szelet szalámi vagy egy hotdog elegendő a szívbetegségek és a diabétesz kockázatának A feldolgozatlan vörös húst és a feldolgozott húsokat fogyasztók életmódja hasonló volt, ám csak az emelkedett kockázat csak a második csoportnál jelentkezett.
A feldolgozatlan vörös húsok és a feldolgozott húsok hasonló mennyiségben tartalmaztak telített zsírokat, ám a feldolgozott húsok mintegy négyszer több nátriumot és 50 százalékkal nitrát-tartósítószert tartalmaztak. Ez arra utal, hogy kevésbé a zsírtartalom, nagyobb valószínűséggel a só és tartósítószer nagy mennyisége okozza a szívkockázat növekedését.emelkedéséhez.
A kutatók figyelmeztetnek, hogy a szívroham és a cukorbetegség megelőzése érdekében érdemes elkerülni vagy heti egy alkalomra csökkenteni a sonka, szalámi, virsli és egyéb feldolgozott húsok fogyasztását.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez