Szörényi Örs konyhája: A spárga
Spárgás spagetti tejszínnel
Hozzávalók (4 személyre):
- 400 g spagetti
- 250 g spárga
- 4 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 szál kakukkfű
- 2-3 szál petrezselyem
- 40 g húsos szalonna
- 80 g sonka
- 200 ml tejszín (lehetőleg ne főzőtejszín, hanem habtejszín)
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek reszelt parmezán sajt
- 1 tk Só
Elkészítés:
Felteszem a tészta vizét a tűzre. Előkészítem a hozzávalókat: a spárgát, az újhagymát, a petrezselymet és a fokhagymát megtisztítom, felaprítom. A szalonnát és a sonkát is kisebb darabokra vágom. Ha felforrt a tészta vize, megsózom (olaj nem szükséges) és beleteszem a tésztát főni. Egy nagy serpenyőt (hogy beleférjen a kifőtt tészta raguval együtt) felhevítek és beleöntöm az olajat. A szalonnát és sonkát lepirítom, hozzáteszem a hagymát, majd a spárgát. Kb. fél percig pirítom, hozzáteszem a petrezselymet és a tejszínt. Rászórom a sajtot és ha elkezd forrni lezárom a gázt.
Ha ügyesek vagyunk, akkor a tészta éppen ekkor készül el. Én a tésztafőzéshez a szűrővel ellátott főzőedényt szeretem használni, mivel amikor a tészta elkészül lecsöpögetés nélkül öntöm hozzá a kész raguhoz. Sőt, ha úgy látjuk, hogy a tészta rögtön beszívja a ragut, tehetünk egy-két kisebb merőkanálnyi főzővizet hozzá. Ilyenkor már melegíteni sem szükséges, mert a ragu is meleg volt előzőleg, illetve a tészta is forró.
Lehetőleg minél hamarabb tálaljuk. Nálam mindig van a hűtőben egy kisebb darab parmezán, vagy idősebb pecorino sajt. Ebből szoktam ráreszelni, vagy ráforgácsolni a már kitálalt tésztákra.
Szörényi Örs
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez