Nem csak Wiener Schnitzl
A magyar konyhához ezer szállal kötődő osztrák gasztronómiáról keveset tudunk, pedig lenne mit. És nem csak a közös gyökerek, de a remek ízek miatt is.
Az Osztrák-Magyar Monarchia úgy formálta hasonlóvá az általa uralt térségeinek kultúráját és egyben gasztronómiáját, mint egy olvasztótégely, mégis megőrizte majdnem minden náció nemzeti sajátosságait. Így beszélhetünk önálló osztrák gasztronómiáról, amelyet érdemes a síelésen kívül is sokszor kipróbálni. Bécs it van a szomszédban, és az osztrák fővárosról egyre biztosabban állytható, hogy nem csak kultúrális értelemben, de kulináris szempontból is világvárosi szintre emelkedett.
Levesek
Akár a magyar konyha leveseit is felsorolhatnánk ezen a ponton, olyannyira sok a hasonlóság. Az ő húsleveseik (tyúk, marha) persze betétként galuskát, palacsintametéltet és májgombócot is tartalmazhatnak, de a családi ebédeken legalább olyan sokszor kerülnek az asztalra mint itthon. Nem ismeretlenek a sűrű levesek, vagyis amit nálunk igazából főzeléknek hívnak. Legendás az Olio leves, amelyet a bécsi udvarban a bálozóknak készítettek ipari mennyiségben.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez