Irány a strand!
Egy ilyen bevásárló lista valóban egyhangú és unalmas lehet a laikus szemnek. Ne várjuk el, hogy a tévében látott mesterszakácsok által elkészített fogásokat tudunk majd kihozni belőle, viszont sokszor az elkészítés módja, a fűszerezés és maga a tálalás is feldobhatja az egyhangú diétánkat. A legtöbb ilyen bevásárló listán a következő alapanyagokat találjuk meg:
Szénhidrátok/ Cukrok: Rettegünk tőlük és kerüljük őket. Legalábbis sokszor ezt hisszük, mert sajnos a sokak által preferált zab-kekszek, vagy gyümölcslevek is tele vannak cukorral, amik bizony szintén a szénhidrátok közé sorolunk. Azonban ezek nem azok a tápanyagok, amikkel a testünk a megfelelő változást fogja produkálni. Keressük a gyorsan lebomló szénhidrát forrásokat, azokból is érdemes a minőségi termékeket választanunk. Ilyenek például a rizs ( bátran válogassunk a jázmin, basmati és a barna rizsek között) aminek a kontroll alatt történő fogyasztása segít elérni a nyári formát. Vannak akik nehezen szabadulnak meg a szokásaiktól, épp ezért alternatív módszerek kellenek, hogy mégis egészségesebben éljenek. A lassan lebomló szénhidrátok ( mint például a tészták) között is találni teljes kiőrlésű, durum vagy gluténmentes tésztákat is. Az édesszájúaknak eleinte több gyümölcs fogyasztásával lehet könnyebbé tenni a csokoládé, és az esti nasi utáni sóvárgást. Igyekezzünk délután kettő előtt enni gyümölcsöket. A zöld alma, egy fél banán vagy pár szem szőlő, mazsola vagy bármi bogyós gyümölcs remekül fel tudja dobni a reggelinket is. Reggelire érdemes apró szemű zabot főzni, vízzel és a már említett módon gyümölcsökkel díszíteni, valamint különböző ízű fehérje porokkal összekeverni.
Fehérjék: Ezeket a tápanyagokat rengeteg természetes alapanyaggal be tudjuk juttatni a szervezetünkbe, azonban nagy mennyiségben és természetesen a pénztárcánkra való tekintettel sem szeretnénk napi 2-3 kg hússal, hallal, túróval, tojással vagy olajos magvakkal tömni magunkat. Ezért remek lehetőség, hogy ma már bárki számára elérhetőek a táplálék kiegészítők. Sokan félnek ezeknek a termékeknek a fogyasztásától, azonban ha tisztában vagyunk azzal, hogy van e bármi féle étel intoleranciánk, illetve, hogy melyik terméket mikor és miért érdemes használnunk , akkor nagyban segíthetnek a diétánk gyors és látványos működésében. Ezek a fehérje készítmények sosem helyettesíthetik a természetes fehérje forrásokat, azonban ha mindkettőből minőségi terméket vásárolunk, hamar érhetünk el rendkívüli eredményeket. Fogyasszunk csirkét, pulykát, marhát, tengeri halakat és más tenger gyümölcseit is, azonban itt se adjuk alább a minőséget. Igyekezzünk mindig az állat legtisztább részét vásárolni, még ha az drágább is mint a gyengébb minőségű hús. Tegyünk a kosarunkba tojást, aminek a fogyasztását érdemes akár reggel, akár este, utolsó étkezésként fogyasztanunk, vagy ha már ezt is unjuk, esetleg allergiások vagyunk, akkor zsírszegény túróval is pótolhatjuk. Az olajos magvak fehérje tartalma valóban magas, azonban nem szabad elmennünk amellett, hogy a zsírok bevitelére is érdemes odafigyelnünk és ezekben a magvakban nagyon magas a zsír aránya a fehérje értéke mellett.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez