Hogyan szedjük a vitaminokat?
A-vitamin
Az A-vitamin felelős a szemünk és a bőrünk egészségének megőrzéséért. A test nem tudja előállítani, így ha nem eszünk elegendő mennyiségű A-vitaminban gazdag ételeket, például sárgarépát vagy tököt, akkor érdemes vitamin tabletta formájában pótolni.
Inkább éjszaka, a vacsora közben érdemes bevenni. Különösen fontos ennél a vitaminnál, hogy ne vigyük túlzásba a szedését. A multivitaminok és az Omega 3-zsírsavak is tartalmaznak A-vitamin, ezek mellett, ne szedjünk külön A-vitamint.
E-vitamin
Az E-vitamin egy rendkívül fontos vitamin, mely hozzájárul a bőr egészségéhez, az immunrendszerünk védelméhez és annak megerősítéséhez. A Férfiak termékenységének támogatásában kiemelten hasznos vitamin, de a nőknek sem kevésbé, ha kisbabát szeretnének. Erős antioxidáns. A diófélék, magvak (tökmag kifejezetten), és növényi olajok az E-vitamin legjobb természetes forrásai.
Zsírban oldódó vitaminként, az E-vitamint, étkezés közben érdemes bevenni. Az E-vitamint, A és C vitaminnal, valamint szelénnel is beszedhetjük.
Ásványok
Az ásványi anyagokat, gyakran egy kalap alá veszik a vitaminokkal, pedig különböznek egymástól. A vitaminoktól eltérően, az ásványi anyagok szervetlenek és ásványi kőzetekből, talajból és vízből nyerik ki őket. Számos biológiai folyamatot támogatnak, amelyek egészségessé tesznek minket.
A testünk számára, csak nyomokban fontos ásványi anyagok például a cink, a vas és a réz. Nagyobb mennyiségben, többek között káliumra, kalciumra és magnéziumra van szükségünk.
Kalcium és magnézium
A kalcium segít fenntartani az erős csontvázat. A test kalciumot tárol a csontokban és a fogakban. Ez az ásványi anyag szerepet játszik az izom- és idegrendszer működésében, beleértve az agy működését is. A kelkáposzta, a brokkoli és a kínai káposzta kiváló növényi alapú kalciumforrás.
Szakértők azt javasolják, hogy szedjük együtt a kalciumot és a magnéziumot, lehetőleg étkezés közben. Ne vegyünk be egyszerre vas- vagy cink- kalcium-kiegészítőt, mivel ezek gátolják egymás felszívódását.
Cink
A cink fontos szerepet játszik a sejtosztódásban, a sebgyógyulásban és a sejtek működésében. Férfiak termékenységében, rendkívül fontos szerepet játszik.
Fogyasztani étkezés közben érdemes, és a cinket sem szabad két órán belül, a vassal és a kalciummal együtt bevenni, mivel ezek gátolják egymás felszívódását.
Vas
A vas, egy nélkülözhetetlen ásványi anyag, mely elősegíti a hemoglobin kialakulását a vérben, ami egy olyan molekula, amely az egész testben oxigént szállít. Ez az ásványi anyag támogatja az agy és az izom fejlődését, az anyagcserét és a sejtek működését.
A vasat étkezés alatt érdemes beszedni, emellett hasznos lehet narancslével fogyasztani, ugyanis a C-vitamin antioxidáns jellege, fokozhatja a vas felszívódását.
A megfelelő időben történő vitaminok- és ásványianyagok-vagy étrendkiegészítők bevétele, optimalizálja a felszívódást, ezáltal jobban tudják támogatni az egészségünket. Érdemes rendszerezni, vezetni, a számunkra fontos vitaminok használatát, akár egy táblázatban.
Ebben az időszakban, talán még nagyobb szerepe van annak, hogy felelősségteljesen törődjünk az egészségünkkel, és pótoljuk a szervezetünk számára szükséges vitaminokat és nyomelemeket. Ugyanakkor, véssük az eszünkbe az általános közmondást, „jóból is megárt a sok”.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez