Európai street food útmutató
Ha igazán el akarsz merülni egy-egy ország konyhájának ízvilágában, ne háromfogásos menüket rendelj elegáns éttermekben, én az utcai pavilonokban árult finomságokra esküszöm. Első ránézésre talán bizarrnak tűnhetnek ezek az ínyencségek, de ízük garantáltan kárpótolni fog mindennemű optikai hátrányért.
A bolgárok kedvenc reggelije, a banitsa egy könnyed, sajtos péksütemény, amit frissen sütnek és árulnak az utcai pavilonokban. A klasszikus verzión túl, lehet kapni spenótos, tojásos, húsos és tejes változatot is.
A smažený sýr a csehek találmánya, ami lényegében rántott sajtos szendvicset takar.
Észtország nemzeti hala a balti hering, amit általában rozskenyéren, különböző fűszerekkel és kovászos uborkával szervíroznak.
A karéliai pite egy tésztakéreg rizzsel megtöltve, majd egy kis vajjal és főtt tojással megkoronázva. A finnek néha répa vagy paradicsom töltelékkel is készítik.
Írországban könnyen hozzájuthatunk a tenger gyümölcseihez. Az egyik népszerű falat a vajjal és zsemlemorzsával ízesített éti kagyló, ami fesztiválokon, rendezvényeken és partmenti falvakban is fellelhető.
Lettországban viszonylag nehéz utcai ételárusokkal találkozni, a street foodnak nincs túl nagy hagyománya, viszont a szűk repertoár egyik képviselője a pīrāgi, a hagyma- és szalonna darabkákkal töltött zsemle.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez