Édesburgonya, a zamatos tápanyagbomba
Töltött édesburgonya
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagy (kb. 80 dkg) édesburgonya, néhol megszurkálva
- 25 dkg ananász, kockákra vágva
- 2 evőkanál szűz olívaolaj
- 1 evőkanál agavészirup
- 1 kis narancs reszelt héja
- 1 csapott mokkáskanál só
- fél mokkáskanál mézeskalácsfűszer-keverék
- 3 evőkanál kesudió, durva darabokra törve
Az édesburgonyát egészben tepsibe rakjuk, és 170 °C-os sütőben (légkeveréses sütőben 155 °C) kb. 1 óra alatt puhára sütjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor hosszában kettévágjuk, és a belsejét kivájjuk úgy, hogy a héjrész egyben maradjon. A kivájt belsejét az ananásszal, 1 evőkanál olajjal, a sziruppal, a reszelt narancshéjjal, a sóval és a fűszerkeverékkel pépesre turmixszoljuk, majd a burgonyába visszatöltjük. A tepsibe rakosgatjuk, a maradék olajjal megcsorgatjuk, és még kb. 15 percig sütjük. Az utolsó percekben a tetejét a kesudióval megszórjuk, és megpirítjuk. Fenséges!
Az édesburgonya íze édeskés, színe a béta-karotinnak köszönhetően kellemesen narancsszínű, akárcsak a sütőtöké E kedvelt, változatos, vitamindús tápanyagbomba az ősz új felfedezettjévé válhat.
Jó étvágyat!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez