8 ok, amiért szeretjük az epret
Talán nincs is olyan ember a világon, aki ne szeretné ezt a mennyei gyümölcsöt, pedig nem is gyümölcsként, hanem gyógynövényként kezdte pályafutását valamikor az ókorban. Ráadásul nemcsak finom, de több, mint háromszáz biológiailag értékes anyagot is tartalmaz. Még a növény leveleiben is gyógyító erő van. Lássuk, miért is imádjuk.
1. A világ egyik legegészségesebb gyümölcse az eper, ráadásul lelkiismeret-furdalás nélkül élvezhetjük, hiszen nagyon alacsony a kalória-tartalma (34kcal/100g).
2. Fehérjét, növényi zsírt, szénhidrátot, káliumot, magnéziumot, rostanyagot, és C - vitamint tartalmaz. Ha mézzel ízesítjük, fűszerezzük vaníliával vagy fahéjjal, ezek a fűszerek gátolják az erjedést. Cukorral ízesítve gyorsan erjed, ezért inkább ne cukrozzuk.
3. A mangán tartalma segíti a zsírégetésért felelős enzimek, ezenkívül az anyagcserét serkentő pajzsmirigyhormonok termelődését.
4. C-vitamin tartalma nagyon magas, - több mint a citromban - hisz 10 dkg eperben 50 mg C - vitamin található. Így segít abban, hogy a vér folyékony maradjon, bioaspirin tartalma pedig csökkenti a gyulladást, és fékezi a fájdalmat, ezenkívül segít leküzdeni a fejfájást és a migrént. Tehát az eper kivételesen jó C - vitamin forrás, ez pedig erősíti a hajszálereket és a sejtfalat, ami létfontosságú a bőr petyhüdését megakadályozó kollagén termelésben.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez