8 ok, amiért szeretjük a málnát
5. Kevesen tudják, hogy másnaposság ellen és antibiotikum kúra után is jó szolgálatot tesz, mert segít helyreállítani a megterhelt emésztőrendszert és a károsodott bélflórát.
6. Szépülhetünk is vele! Ez a szépségvitaminként emlegetett magas biotintartalmának köszönhető, amely szépíti a bőrt, csillogóvá és dússá teszi a hajat.
7. Cukorbetegség, húgyúti panaszok, meghűlés és lázcsillapítás esetén is hasznos málnából készült teát inni. Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása pedig a szájnyálkahártya gyulladásos állapotainak megszüntetésében segédkezik. Rovarcsípések okozta duzzanatok borogatására is használható.
8. És mert isteni: Málnás túrótorta
Hozzávalók:
Tortalap:
3 db tojás
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg finomliszt
0.5 csomag sütőpor
Túrókrém:
50 dkg tehéntúró (félzsíros)
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
2 ek tejföl
1 citromból nyert citromhéj
1 fél citromból nyert citromlé
20 g zselatin (étkezési, 1 csomag)
2 dl habtejszín (30 %-os zsírtartalmú)
A tetejére:
30 dkg málna (kb. 30-35 dkg szép, nagy szemű)
1 csomag tortazselé (Expressz, piros színű, cukrozott)
Elkészítése:
Tortalap: A 3 tojást habosra verjük a cukrokkal, majd hozzávegyítjük a sütőporral összekevert lisztet. Kivajazott (margarinozott) és lisztezett tepsibe (kb. gáztepsi méretű) öntjük, vékonyan szétfolyatjuk, és közepes tűzön kb. 15 perc alatt megsütjük. A tortához nekem 22 cm átmérőjű (és kb. 7 cm magas) kapcsos formám van, így a kisült és kihűlt piskótából kivágom az alsó tortalapot, és a formába helyezem. Az se baj, ha valakinek nagyobb tortaformája van, akkor egy kicsit alacsonyabb lesz a torta.
Túrókrém: A túrókrémhez a túrót krumplinyomón áttörjük, hozzátesszük a porcukrot, vaníliás cukrot, tejfölt, a reszelt citromhéjat és a fél citrom levét. A habtejszínt kemény habbá verjük, kicsit még félretesszük. Az étkezési zselatinport a csomag hátoldalán olvasható módon elkészítjük, kihűtjük, és a túrós masszához vegyítjük, majd a kemény habbá vert tejszínt óvatosan hozzákeverjük. Végül a piskóta tortalapra öntjük az egészet, és pár órára a hűtőbe tesszük. Később meg lehet nézni az ujjunkkal, ha már szilárd a teteje, akkor jöhet a málna.
A tetejére: A tetejét szépen kirakjuk a málnákkal (vagy bármilyen idény gyümölccsel), a tortazselét elkészítjük a csomag hátoldalán olvasható módon, és a gyümölcsre folyatjuk, és ismét a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt díszítjük, és kész is!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez