6 tévhit az étkezéssel kapcsolatban - Így lehetsz egészséges
Az összes E adalékanyag egészségkárosító
Az utóbbi években a fogyasztók közt az „E” kóddal ellátott anyagok körül hisztéria tört ki. Ugyanis ezek közül az anyagok közül sok ért az egészségre ezért sok országban azokat nem is tehetik az élelmiszerekbe. De van legalább 300 E-vel és számmal megjelölt termék amiket amik között van például a C-vitaminnak is E-kódja. Hát akkor mi a helyzet ezekkel a jelzésekkel?
Az, hogy milyen és mennyi E-adalékanyagok használnak a gyártók, pontosan szabályozva van. A nyilvánosság többsége meg van győződve arról, hogy az E-anyagok károsak. De nem lehet mindet egy kalap alá venni. Némelyikük ráadásul hasznos lehet számunkra, mint ahogy ide tartoznak a különféle konzerválószerek, és antioxidánsok is.
A bio élelmiszerek nem egészségesebbek
A bio élelmiszerek, másoktól eltérően szigorú ellenőrzésnek vannak alávetve, és az előállításukat az ökológiai mezőgazdaság törvénye ellenőrzi. Ez már önmagában bizonyítékot jelent a fogyasztó számára, hogy jó minőségű nyersanyagot vesz. Sajnos az ilyen élelem előállítása nem olcsó, ezért az ára magasabb. Nem könnyű megállapítani azonban, hogy mikor mennyire igaz a hivatalos eljárás betartása.
A bio élelmiszereket növényvédő szerek, műtrágyák, génmódosítás (GMO) nélkül termesztik, azért látszanak jobbnak és egészségesebbnek. A mai napig nem bizonyították be, hogy azok táplálóbbak lennének, mint a hagyományos módon termesztett növények. A meghatározó a bennük levő belső érték (zsírok, cukrok, más anyagok mennyisége). Sajnos, csak kevés fogyasztó olvassa el figyelmesen a címkéket. A bio nem jelenti azt, hogy egészségesebb, hanem inkább azt, hogy az kíméletesebb a természethez, és arról sincs szó, hogy csodatermék lenne.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez